fredag 31 december 2010

2001 Rioja

Skönt med tankar som slår rot. Under hösten har vi diskuterat Rioja en del via mail. Plötsligt har Finare Vinare en horisontal färdig, fast är det inte egentligen roligare att smaka tillsammans? Jo tack, och hipp som happ har vi ett gäng bloggare på middag dan före nyårsafton. Inte ens ett parti skämda ostron kan få oss på dåligt humör, även om aptitretaren NV Pol Roger Brut Réserve knappast fick den uppmärksamhet den nougattonade, autolytiska citrussmaken kanske hade förtjänat...Flight 1

Vin nummer 1 bjuder på en lite köttig fattonad doft, där eventuella nyanser dock drunkar i ganska osköna inslag av dill, kåda, vanilj och söt kola. Det här känns rätt kladdigt redan på doften, vilket tyvärr förstärks i munnen. Vanilj och brända rostade inslag fyller ut smaken där frukten drunkar i ekbeska utan chans till räddningsplanka. Syrorna är inte obefintliga, men frukten känns suddig utan fokus och utan direkt lyft vilket blir än tydligare när vi smakar grannglasen. För mycket trä helt enkelt. Nja, det här är inget vidare, säkert någon hyfsat billlig trotjänare? (84-85?)
Facit: 2001 Marqués de Arienzo Gran Reserva. Nej tack, inte igen.

Vin nummer 2 däremot, sablar vilka sköna grejer. Doften är klart mer volatil med salubrin och nagellack, men bjuder samtidigt på en härlig komplexitet. Virkesupplag, kaffe och parfymerade blomsterbuketter trängs med fatkryddor och rödlätt frukt. I munnen får man ett ypperligt balanserat vin med fin slankhet och urgod mineralkaraktär. Frukten är rödsirlig och smalnar av en del i slutet, men det här drar ner ovationer runt bordet. (91)

Facit: 2001 La Rioja Alta Viña Arana Riserva. Inget annat än ett strålande fynd för 194 kr i BS. Det här vill jag dricka igen.

Vin nummer 3 imponerar till en början med mörkare, ruffigare drag av lim och trävirke tillsammans med plommonfrukt, tobak och kryddor. Samtidigt finns här en hel del funk - omdömen som "ostbutik" och "orent" hörs runt bordet. I munnen får man ett till en början ganska maffigt vin som dock klingar en aning ihåligt i mitten och som efter en stund lägger sig platt på rygg med undfallande eftersmak med lite rotfruktssötma. Nja, sådär va? Startar runt (89) men trillar snart ned mot (87) och fortsätter ännu lägre.

Facit: 1997 La Rioja Alta Gran Reserva 904. Det var det värsta, jag känner inte alls igen vinet vi drack häromveckan och som då mest liknade vin nummer två och dessutom blev bättre och bättre efter flera timmar i öppen flaska. Blint är förstås blint, men här måste man fundera på flaskvariation. Besvikelse.Flight 2


Vin nummer 4 sticker ut med sin ganska moderna doft av violer, ceder, tobak, vanilj och mörkfrukt som de flesta runt bordet vill ha till Bordeauxdruvor snarare än tempranillo. Smaken bjuder på saftiga cassistoner tillsammans med höga blodapelsinsyror som riktigt fräser i tandhalsarna. Lång, koncentrerad eftersmak som tycks rymma mer fransk än amerikansk ek. Kvällens kanske mest atypiska vin, men tvivelsutan riktigt gott och välgjort. (90)

Facit: 2001 Conde de Valdemar Gran Reserva. Uppseendeväckande bra för priset (144 kr), om än inte så värst typiskt.

Vin nummer 5 däremot osar genomluftat, fatlagrat vin på ett sätt som leder tankarna till en bottilagrad klassisk italiensk Riserva. Här får man lätt torkad körsbärsfrukt tillsammans med plommon och vinbär. Faten fyller på med trävirke, marsipan, målarburk och lacknafta, och så sköna mognadstoner av nyskuren svamp och farinsocker. Smaken är örtig och mineralisk i en slank, syrlig kropp. Smaken bär ut i en fin båge och klingar kvar en ordentlig stund med mineraler. Riktigt gott! (91)

Facit: 2001 Vallemayor Gran Reserva. Reades tydligen ut för 150 kronor, synd att man inte var på hugget då. Riktigt bra redan för utgångspriset. Allas favorit i flighten.

Vin nummer 6 känns däremot jobbigt överarbetat, och har en lite schizofren doft där mognadstoner slåss mot ganska råa ekaromer av vanilj och sötslibbig fudge tillsammans med ganska påtaliga volatila inslag. Frukten har en smått torkad karaktär som av korinter och russin; det här känns senskördat. På plussidan finns ganska ordentlig koncentration och lite mineralgnister men vad hjälper det när syrorna är så låga. Vinet landar ganska platt på rygg utan lyft. (87)

Facit: 2001 Marques de Murrieta Castillo Ygay Gran Reserva Especial. Det var det värsta, den här flaskan från novembersläppet har jag hållt i och tänkt köpa. Massor av poäng och "MASSIVELY balanced" enligt Gary Vaynerchuk. Platt, tråkigt och överarbetat tycker jag, fullständigt underkänt för trehundra bagare.Flight 3

Vin nummer 7 har en hel del likheter med första glaset. Samma kladdiga intryck här med vanilj, kåda och kola tillsammans med lite brända, rostade toner som effektivt dränker både tobaken och den plommontonade frukten. I munnen får man skaplig koncentration tillsammans med fatlakrits. En del sandiga tanniner som fortfarande sprattlar, och så skapliga syror (vilket dock knappt någon runt bordet höll med om). Fast rätt trist ändå. (86-87)

Facit: 2001 Marqués de Arienzo Gran Reserva Especial. Den här stora producenten tycks inte vara något för mig...

Vin nummer 8 är en bonusflaska från Anders och beskrivs enklast som något jag aldrig stött på förut. Rent trolsk doft som hämtad från något Bauer-motiv med blandade svala skogsbär, rabarber och grundskolans saftsås. Vidare enbär och en örtig kryddighet som bordets mer världsvana gäster snabbt ringar in som marijuana...
I munnen får man ett vin som fortfarande har en hel del sandiga tanniner, och så en tydlig varmklimatsprägel med rätt låga syror och en tydlig alkoholnärvaro även om här inte finns något som bränns eller ens hindrar drickbarheten nu. Oj, vad kan det här vara. Anders meddelar att det här är ett av kvällens äldsta viner. Någonting med tanninerna får mig att tänka på bergskaraktär, och syrorna känns väl knappast europeiska? Kan det vara Tognis andravin Tanbark Hill? Nähä... (90)

Facit: 2000 José L. Ferrer Reserva Especial. Ett Majorkanskt vin från Binissalem på åtminstone 60% Mantonegra och så Tempranillo och Cabernet Sauvignon. Vidgade vyer.

Vin nummer 9 får agera färdknäpp. Rätt tydliga fat med kaffe, och så en väl tilltagen frukt med rödbetor och körsbär tillsammans med multnad, tobak, svamp och undervegetation. Fin saftighet, sköna syror och en rätt generös munkänsla om än med kanske lite väl tydliga fat i nuläget. Några hittade en smula hetta i eftersmaken, även om jag själv inte stördes av de 14,5 procenten. Gottigottgott. (91)

Facit: 2007 Walter Hansel Pinot Noir Cahill Lane. Mycket bra men North Slope är nog ändå snäppet mer i min smak denna årgång.

Gott nytt år alla vintokar! Vi ses på andra sidan...

10 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Tack för igår kväll och tack för läsningen, det var raskt marscherat!

Nu fick vi bråttom att lägga in en e-beställning på 2001 Vina Arana innan de tar slut.

Annars var det mallorkinska vinet kvällens clou, tyckte både S & T. Beslöjat av rökelse från Amsterdams coffeeshops och fantastiskt drickbart med sina saftsoppiga aromer. En magisk och överraskande ungdomlig 10-åring. Tack, Anders!

anders wennerstrand sa...

Mm, tack för recap och stort tack till arrangörerna - dvs så alla utom jag själv. Jättegott, jättetrevligt, jättevälbehövligt efter några mördande mellandagar. Och som vi sade krävs det att någon annan ställer upp provningar som lastar kunskapens ryggsäck en smula, för man gör det inte själv...

Nu tar vi 2011.

Anonym sa...

Ska klämma en Viña Arana Reserva 2001 till middagen imorgon. Ska bli en spännande start på Rioja hoppas jag :)

P.

Frankofilen sa...

P - hoppas den levererar på samma fina sätt. Här är det nog också dags för lite vin snart efter en snuvig start på det nya året...

Finare Vinare sa...

Vi har också fått både våra Arana och årets första förkylning. Fan vet om de passar ihop.

Vilket vin funkar egentligen bäst till förkylning? Barolo Chinato? Eucalyptus-osande shiraz borde väl teoretiskt sett vara en höjdare?

Anonym sa...

@FV
Dubbel dos nässpray och mycket vilja är min medicin som också snorar.

Ikväll blir det dock Chablis Premier Cru La Singulière och skaldjur. Kanske inte blir helt fel det heller.

P.

Finare Vinare sa...

Äsch, det var bara en liten mesförkylning. Vi dundrar på med grillade biffar och Rioja 2001 "The Sequel". Vinerna som inte ens hade vett att komma i tid: Faustino de Autor GR och Caceres GR.

Räkor och chablis på fredagkvällen, kan det blir mer klassiskt?

Anonym sa...

@FV: Grillar ni nu mitt i vargavintern? Fasen det borde jag med. Grillat är godast onekligen. Här blir det inte mer är grillränder från grillpannan vid denna årstid tyvärr.

Klassiskt it is och jag gillar't! Mycket gott denna Chablis. Den kickade igång desto mer med räkorna än ensam tyckte jag.

P.

Anonym sa...

2001 La Rioja Alta Viña Arana Riserva är helt ok. I mindre mängder. För min del blir träbåten lite väl stor efter 20ml. Men jag kan förstå dom som gillar det men för mig blir det nog inte ett återköp just pga att det blir lite enkelriktat när båten tar över och druvorna försvinner. 1 glas gärna, två glas nej tack. Smaksak :)

P.

Finare Vinare sa...

Hög volatilitet också, med en del ättikssyror. Balansen tippar lite, behöver tilltugg. Funkar dock även dag två.

Nu är vi rätt nöjda med det här vinet. Ett kul återseende hursomhelst.