lördag 30 juli 2011

2007 Cascina Cucco Barolo CerratiNy årgång av den här favoriten. 2007 Cascina Cucco Barolo Cerrati har en direkt öppen doft med massor av menthol i första ledet, följt av örter, tobak och grusmineraler. Frukten brukar alltid vara lite mörk på ett Serralungatypiskt vis, men nollsjuan är ett snäpp mörkare och köttigare än föregående årgångar, med drag av moreller och plommon där mörkret accentueras av inslag av lakrits och lite choklad. Smaken fortsätter i samma stil med rätt fullmatad mörk frukt som går mer på kraft än elegans. Syrorna är fullt tillräckliga men kanske inte knivskarpa, och tanninerna ligger och lurar under frukttäcket. Avslutningen är lång och en smula varm med massor av örtbitterhet. Trots att munkänslan i nuläget är en smula kantig är vinet klart tillgängligt redan nu, och beter sig ungefär som schablonbilden av en nollsjua. Personligen föredrar jag nog nollsexans mer eleganta framtoning, och så bra som den knäckande nollfyran blir väl kanske ingen årgång igen (?), men det smakar riktigt bra hur som helst. Svårslagen barolotripp för 714 DKK per sexpack, jag skulle vilja ha lite mer av det här. (89-90)

3 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Oj då! (89) känns väldigt snålt när vi har samma vin i glasen ikväll. 07an är enormt givande både på nosen och i munnen. Fylligare och ruffigare smak än vi minns från nollsexan - mer tanniner, mer sälta, mer örter. Mer wow-faktor. Fyra tummar upp här hemma.

Som jämförelse drog vi upp nollsexan. En lättare och elegantare varelse, utan de där patenterade tanninerna man förväntar sig från Serralunga. Inte samma ruffighet och köttighet. Men inte heller så fudge-tonad som vi mindes den. Visst är nollsexan god den också, men vi kan lätt dra av en pinne till (90) och ge en extra pinne till nollsjuan för mer kraft och rock'n'roll-personlighet.

Håll i hatten när det är dags att dricka Vigna Cucco. När man jämför samma årgångar har den varit tuffare än motsvarigheten från "vanliga" Cerrati.

Frankofilen sa...

Alltså, det är ju fånigt att diskutera enskilda poäng hit och dit; vi är ju alla överens om att det är ett riktigt gott vin som levererar rejält för nästan inga pengar. Dricker andra hälften av flaskan ikväll; har hållit ihop bra i kyl. Nästan mer tydlig ek idag med mer av tobak och fatkryddor - rent av en smula bastubänk - men fortfarande samma mörka, mentholerade frukt. Vinet fick gärna vara lite mer elegant enligt min smak, och det finns en liten värmekänsla i svansen som får eftersmaken att verka aningen längre än den nog i själva verket är, men visst katten är det riktigt gott. Nosar på outstanding, jag måste köpa fler flaskor...

Anonym sa...

inga pengar= spot on kolla decanter aug 2006 41gbp ca 3g mer vs carlo