onsdag 20 juli 2011

2009 CdR Villages - Féraud-Brunel vs. VaticanLaurence Féraud (Domaine du Pégau) och André Brunel (Les Cailloux) är två av mina absoluta favoritproducenter, så när de slår sina påsar ihop med en serie négociantviner vill man förstås smaka.

2009 Féraud-Brunel CdR Villages bjuder på en förvånansvärt seriös doft med fin komplexitet och klockren ursprungstypicitet i traditionell stil. Rödlätt körsbärs- och hallonfrukt som backas upp av intensiva aromer av garrigue med några extra lavendel- och violkvistar, lakrits, ljusa orientaliska kryddor, en gnutta kött och rent av lite sjögräs/tång. Här får man en fin drickbarhet med väl inbäddad alkohol, klart godkänd längd och en god, aningen örtkärv avslutning. (89)

En härlig CdR Villages som levererar massor av typicitet. Känns som riktigt traditionella grejer där druvsammansättningen tycks domineras av åtminstone två tredjedelar grenache precis som de båda producenternas Châteauneuf-du-Pape. Den logiska jämförelsen i den här stilen och prisläget torde vara Cuvée du Vatican snarare än syrahdominerade viner som exempelvis Saint-Cosme. Som av en händelse är det just Vatican vi har i andra glaset...

2009 Cuvée du Vatican CdR Villages har en i jämförelse något mindre komplex doft där frukten känns en gnutta mörkare och fortfarande har drag av griseknoens nyjästa körsbär. Mer påtaglig (vit)pepprighet jämfört med grannglaset även om man också här får en fin ton av garrigue efter en stund i öppen flaska. En skön sniff. Smaken är den tuffare av de två, med lite mer värme även om här inte finns mycket som hindrar drickbarhet. Vinet är som vid tidigare smakprov inte riktigt lika kassaskåpstätt som nollsjuan, men bjuder ändå på en god och billig tripp till södra rhônedalen. (88)

Ikväll tar firma Féraud-Brunel hem priset med en noslängd pga mer komplexitet, men båda vinerna slinker ner utan problem. Södra Rhône kan verkligen konsten att leverera i denna låga prisklass.

Féraud-Brunel är inköpt häromdagen hos Bergman Vin i Kokkedal och kostade 75 DKK.

Cuvée du Vatican importeras av Bristly och går fortfarande att köpa i beställningssortimentet i sexpack för 109 kr flaskan.

6 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Kul att Feraud & Brunel fick till det. Inte helt oväntat...

Här dricker vi pinot nero och måste motvilligt erkänna att även "de misslyckade" var riktigt lyckade. 02an är fullt utvecklad på nosen och smeker munnen som finaste silke.

Frankofilen sa...

Alltså Carlo... som att se katten leka med musen innan han slukar plånboken med färska sedlar med Stefan Jensens namn på ;-)

Vari kan epitetet "misslyckad" tänkas återfinnas? Syror? Värme? Hoppas på en fet samlingspost vad det lider...

Vintankar sa...

Hej!
Jag noterar att det nästan gått ett år mellan provningarna av Cuvée du Vatican. Vad tycker du har hänt under det året?

JC

Frankofilen sa...

Hej JC!

Jag vet inte om det har hänt så mycket på ett år egentligen. Vinet känns fortfarande rätt ungt med nyjäst känsla i körsbärsfrukten, även om det inte är några probelm att alls att dricka nu. Jag tror vi fortsätter plocka en flaska i halvåret och ser vad som händer...

Better wining sa...

I samma prisläge har vi santa duc cotes du rhone viellies vignes, prövat den?

Frankofilen sa...

Nope, bara smakat tidigare årgångar av Les Quatre Terres. Har du själv hunnit smaka?