söndag 8 augusti 2010

2009 Cuvée du Vatican Côtes du Rhône Villages


Årgångsbytet kommer extremt lägligt, vi har bara en stackars flaska kvar av nollsjuan som varit en riktig favorit. Frågan är om nollniorna kan leverera på samma fina sätt?

Doften får direkt in ett par rediga träffar mitt i lustcentrum, med generösa doser garrigue tillsammans med nykrossade körsbär och hallon. Lite köttsaft dyker upp efter hand. Precis som hos nollsjuan är anslaget ganska seriöst med tydlig grenache i centrum, och helheten påminner mer om en enklare Châteauneuf-du-Pape än om en Côtes du Rhône. Det här är en riktigt fin sniff.

Smaken är påtagligt ung med kärniga, smått kartiga drag. Mitten känns en smula gles även om det finns viss längd med peppriga inslag. Den här årgången har inte alls samma täthet och omedelbara charm som nollsjuan - den fruktkvaliteten var antagligen unik - men det är inte desto mindre ett gott vin i fin ursprungstypisk stil som levererar väldigt mycket för pengarna (109 kr/flaska i sexpack). Lämpligast är nog att lägga undan lådan till åtminstone andra sidan årsskiftet så vinet får gå ihop en smula. (87-88+)

7 kommentarer:

CAFÉ ROTSUNDA sa...

Franko,

Ett tips ... släng korkskruven långt bort (om du inte behöver till annat, vilket jag förvisso är helt övertygad om att gör *skratt*), eller sätt sigill på din sista flaska 2005 Ridge.

Visst är de goda som unga - men Paul Draper gör sina viner för det långa perspektivet. Just nu njuter jag i stora drag av de årgångar på 1980-talet som jag fortfarande kommer över. Den riktigt bra årgång 2005 kommer att vara ungdomlig i minst 10 år till...

Ring sedan, så fixar jag biffen!

Frankofilen sa...

Jo, jag vet att man bör spara men det var ju förbaskat gott redan nu... Men du har rätt, och det finns ju så mycket annat att öppna under tiden. Till exempel är jag rätt sugen på att se hur jag upplever eken i 2007 Hansel PN Cahill Lane.

Anonym sa...

Jag fick mina 2009:or i förra veckan. Vi kunde inte hålla oss utan öppnade den första ett par dagar senare och vi gillade detta skarpt. Hustrun och jag tyckte att detta inte var långt efter 2007:an.
Priset (109 kr) gör ju inte saken sämre.

JC

Frankofilen sa...

JC- Absolut inte jättelångt efter nollsjuan, och betänk att den var nästan ett år äldre när den kom. Ett klockrent köp. Det skall bli riktigt intressant att se hur nollniorna ter sig över lag, det pratas ju redan en hel del om årgången.

Henrik sa...

Vatcian 09 var initialt väl mycket godis och väl lite vin - tyckte jag.
Men med ett par tre timmars luft blev det vin ändå. Godiset mildrades och blev mera frukt och framför allt kom ju lakrits och garrigue - kanske t o m lite nori-ark - med stormsteg.
Som sagt, det här får man vänta några månader på. Inget konstigt med det egentligen, det är ju skördat för mindre än ett år sedan.

Anonym sa...

Jag hittade en Cotes du rhone hemma hos min mormor som hon i sin tur kopte 1980, efter det har haft den i en lada under trappen, vilket innebar ratt temperatur. Daremot har den statt uppratt. Kan inte hitta nagot exakt atal. men ar denna av varde och i sa fall hur mycket? MVH Henric

Frankofilen sa...

Henric,
du skriver visserligen inte producent eller årgång, men den flaskan har nog bara affektionsvärde. Jag skulle korka upp utan för höga förväntningar, risken är nog överhängande att vinet är odrickbart...