tisdag 24 augusti 2010

2007 Domaine de la Janasse Terre de Bussière


Vissa viner gör en på extra gott humör. Janasses opåvliga allians mellan bordeaux- och sydfranska druvor är (precis som halva vinsverige redan upptäckt under sommaren) riktigt sköna grejer. Aningen schizofren känsla med plommon och fatig lakritskantad stallighet i kombinationen med nollsjuefrukt och en rejäl kärve garrigue, men ack så välgjort. Strålande hantverk med skyhög klunkabilitet och rötterna fast förankrade i någon sorts allmän gamlavärlden-känsla med flörtar åt både Bordeaux och Toscana. Svårslaget tisdagstjut för 109 pistoler. (88-89)

10 kommentarer:

Anonym sa...

Det skulle vara Cuvee du Vatican för samma pengar då. I min bok slår den detta vin med 1 poäng.

P.

Finare Vinare sa...

Inte oväntat att du gillade, Franko.

Ska bli intressant att se var 2009 Cuvée de Vatican CdRV tar vägen, om den blir som nollsjuan med tiden. Det är så galet ungt just nu, vi ligger på dem ett tag.

Det som är så trevligt med TdB 07 är att drickfasen är mitt i prick just nu. Och så de smått schizofrena associationer vinet ger - Mitolo GAM 06 är inte långt borta heller, inget av dem "typiska" men båda väldigt goda...

Frankofilen sa...

2009 Vatican CdR Villages kommer att lysa upp mången kulen vinterdag efter årsskiftet, har själv tänkt spara lådan tills dess. Och visst kommer det vinet sannolikt landa någon pinne högre när det väl fått av sig blöjorna...

Men 2006 GAM otypisk? Mina smakprov av Mitolo har känts väldigt typiska för aussieshiraz, bara så in i bomben välgjorda. Synd att jag missade de där reanollsexorna.

Anonym sa...

Ja en del föredrar ju lammkött, andra WILD ;-)

P.

Rickard sa...

Jag håller också 07:an av Vaticanen ett par pinnar högre än Janasse TdB. Men ännu bättre tycker jag Les Verrières 'Clos des Soutyères' 2006 är. Det var klockrent tillsammans med gårdagens grillade lammracks. En väldigt positiv överraskning.

Anonym sa...

@Rickard

Det står 2005 hos SB men man får 2006 vid beställning alltså?

Varför kan det aldrig stämma. Antar att boven i dramat är SB..

P.

Rickard sa...

Visste inte att det fanns 2005 i best.sortimentet. Hursomhelst så har 2006 ett annat art nr; 72820 och är en tia dyrare, dvs 149 kr/fl.

//Rickard

Anonym sa...

P.
Nej boven är inte SB..
Det är importören som inte anmält årgångs bytet.

/PP

Gabriel sa...

Nope,

Jag anmäler alltid årgångsbyte.

Vinet i nyhetsbrevet var 2006:an, men den sålde slut snabbt och därför kan ni inte hitta den på SB:s hemsida. Nu finns det lite av 2005:an kvar.

Finare Vinare sa...

Så ska det låta, Gabriel.

Franko - hade du varit med när vi korkade upp nollsexan skulle du inte tyckt att "otypisk" var det minsta långsökt. Det var ljusår mellan den monstertäta nollfemman - en vägg av blåbär och cassis - och den transparenta, brunröda nollsexan med snarast toscansk fatrostning - cola och julkryddor.