söndag 1 augusti 2010

2007 Mas des Chimères


Alltså, dessa jäkla nollsjuor med sin charm och rena, smått krämiga frukt! 2007 Mas de Chimères är full av nymosade hallon, blåbär, körsbär och svarta vinbär, tillsammans med grillat kött, typiska örter, anis och eteriska slingor av lavendel. Det här är en rätt mörk rackare som sannolikt har en övervägande del syrah. Fast inslagen av grillkol, eneträ och vanilj har nog knappast naturen stått för; det känns som Guilhem Dardé använt en del ny ek om än med varsam hand. Och det finns absolut spår av terroir också i form av järnig mineralkaraktär, jord och lantliga bondgårdsaromer. Så förbaskat snyggt, och så omöjligt att motstå.

Smaken bjuder på en rasande stilig balans mellan krämig nollsjuefrukt, friska syror och ett finmaskigt skelett av medhårsstanniner som ger ett skönt grepp. Lång, läcker eftersmak med lakrits och örter. Det här är lysande att dricka så här ungt på halvvolley, med all den ungdomliga spänsten i behåll. Urgott till lammet, men lika gott på egen hand framför en film efteråt. Jag kommer att sakna de här barnaroven på nollsjuor. Som tur är ser nollniorna ut att bli något extra... (90)

Inga kommentarer: