söndag 29 augusti 2010

2008 Mas Foulaquier L'Orphée


Man kan diskutera om biodynamikernas viner har en gemensam karaktär som går över både druvor, appellationer och vissa fall nationsgränser (och det har redan gjorts flera gånger, till exempel här). Själv anser jag att det trots allt finns en speciell "biokaraktär" som återkommer hos många producenter, men absolut inte hos alla. Om det är bra eller dåligt blir förstås nästa ämne för diskussion. Jag är lite kluven, men tycker nog att dessa producenter skall passa sig lite. Säga vad man vill om en biodynamisk Montepulciano som doftar som en lika biodynamisk sydfransos, men terroir är det inte. Och det är väl ändå en stor anledning till att man börjat snurra vatten och spruta preparationer av urinblåsor från hjortar från första början?

Hur som helst, när vi sticker näsorna i glasen med den nyanlända årgången av Mas Foulaquiers biodynamiska, betongtankslagrade cuvée på hälften syrah och hälften grenache är det just "biovin" som är det första som slår mig (jag vägrar använda termen "naturligt vin" med alla dess insinuationer och exkluderingar). Den här doften med röda äpplen, äppelmust och bonnig funk har man stött på hos ett flertal biodynamiker. Mest av allt får jag associationer till de bra flaskorna av Barrals 2005 Jadis, och banne mig om det inte finns lite knallpulver också trots att vinet inte innehåller en droppe Carignan. Frukten sätter igång bilder av rött och svart, där äpplena får sällskap av körsbär och blandade skogsbär toppade med lakrits, violer och garrigue. Vidare en tydlig pepprighet från syrahkomponenten, och lite grusig mineralkaraktär. Allt som allt en väldigt karaktärsfylld nos det är svårt att inte gilla.

Smaken uppenbart ung, men ändå tillgänglig med ganska snälla tanniner och en sval helhetskänsla. Syrorna är friska, med drag av grönt äpple som också återfinns i den ganska angenäma kärva kartigheten mot slutet där det också tittar fram lite kalkstensmineraler tillsammans med lakrits och peppar. Bra lyft och massor av karaktär i en lite svalare stil som sannolikt är rätt årgångstypisk. Det blir spännande att smaka fler nollåttor från Languedoc. (89-90)

PS. Det är förstås Vinik som sitter på sådana här sydfransoser. Vinet går på 185 kr och är osvavlat. Drick nu eller lagra väldigt kallt och håll tummarna...

Inga kommentarer: