tisdag 19 juli 2011

2007 Domaine de la Janasse Châteauneuf-du-PapeStill going strong!
Det har varit en del snack om nollsjuor och besvikelse, men Janasses 2007 Châteauneuf är lika härlig som senast. Men visst känns det att frukten är väldigt mogen; kanske tydligare nu när vi inte druckit nollsjuor på ett tag. Doften bjuder på massor av mörka körsbär, hallon och kirschlikör, och dessutom en välavvägd fatkyss med grillkol, choklad, lakrits och ett glödande vedträ. Men det finns en oemotståndlig renhet i aromerna, och när alla kryddorna och garriguen kickar in under ett moln av lavendel- och violparfym är det svårt att inte bli sittande med näsan i kupan och nästan glömma bort att dricka vinet. Blodet och köttsaften medför några extra vällustiga stön.

Smaken bjuder på en rejäl dos mogen nollsjuefrukt med ombjudningar av doftens lakrits och kirschlikör, men kommer samtidigt med finfina apelsinlika syror och en bra balans. Det finns en skön svalhet i vinet även om efterbrännkammaren är ordentligt påslagen i den långa, breda eftersmaken. Hur gott som helst på en rent primitiv, vällustig nivå. Måste. Försöka. Glömma. Resterande. Flaskor. (93-94)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Frankofilen!

Du skriver att frukten känns väldigt mogen, men ändå försöka lagra vidare?

Vad tror du blir än bättre?

/Johan

Terroiristen sa...

Hej,
Kul att du gillade.
Vi blev smått besvikan sist. Vet inte om det var vi, flaskan, eller tunnel (?) som gjorde sig gällande.
Får återkomma till saken framöver.
När vi drack den ungefär vid lansering var den ju strålande.
Dina intryck verkar ju något annorlunda.

Frankofilen sa...

Johan - med mogen frukt menar jag fenoliskt mogen/senskördad. Det blir gärna lite knepigt på svenska jämfört med engelskans ripe vs mature. Vinet som helhet är däremot fortfarande väldigt ungt utan mognadsaromer och torde ha en fin uppsida enligt mitt sätt att se det.

Terroiristen - nej ingen tunnel här (och i ärlighetens namn återstår det för mig att finna en nollsjua som inte levererar). Öppet hus från början, men nog blev vinet bättre efter två timmar i karaff.