söndag 21 augusti 2011

2008 Sokol Blosser Pinot Noir Dundee HillsLite kluvna känslor inför det här vinet. Doften är ganska trevlig, visserligen fortfarande lite för tydliga drag av fatbehandlingen, men under finns en ganska fin mörk kryddig pinotfrukt tillsammans med en halv trollskog av barrig undervegetation. Invändningarna rör främst smaken, som utan att uppvisa några uppenbara balansproblem såsom syrabrist eller alkoholvärme ändå faller lite platt. Man saknar lite lyft och fräschhet; vinet kommer aldrig riktigt igång och eftersmaken känns en smula snopet kort. Kanske behövs bara lite tid på rygg för att allt skall hamna rätt, jag har väldigt liten erfarenhet av Oregonpinot och vinet är uppenbarligen väldigt ungt med ganska rejält bett i de finmaskiga tanninerna. Vi låter bli att returnera resterande flaskor, men det blir ingen påfyllning. (87-88+?)

PS. Sokol Blosser får räknas till de absoluta pionjärerna i Oregon. Hela produktionen präglas av ett grönt tänkande och är "certified organic". Kom i junisläppet, flaskor finns kvar.


6 kommentarer:

johan p sa...

Funderade på denna till Mårtens Gås men tror jag får tänka om...

Vård o Vin sa...

Håller i stort med dig i din beskrivning. Tyckte att 07:an var strået vassare när jag drack den i höstas. Vet inte om det beror på årgång eller om det är tiden på rygg som gjort skillnad. Har två flaskor kvar och de får nog vila ett tag...

Innertällmo Bryggeri sa...

Var uppe i Willamette Valley i somras. Skillnaderna mellan olika vingårdar och olika årgångar är stora. Av de -08 vi testade stack Penner Ash och Lachini ut som klara favoriter. Domaine Drouhin var en stor besvikelse.
Vad som är intressant är att systemet säljer Oregon Pinot betydligt billigare än vad vingårdarna själva gör. Sokol Blosser tar $35 för sin -08.

Frankofilen sa...

Johan - eller så smakar du en själv för säkerhets skull. Annars borde väl Hansels nollåttor komma nu i höst? Kanske något till gåsen?

VoV - har ändå en gnagande känsla att det här kan landa rätt bra med lite tid på rygg. Framtiden får utvisa.

Intertällmo - tom $38 i webshopen. Vad tyckte producenterna på plats om 2008? Har du provat Ken Wrights grejer?

Innertällmo Bryggeri sa...

Ken Wright Cellars har inte öppet för allmänheten. Vi var bara i Williamette Valley en dag och fick lägga upp en rutt för att klara av några producenter som verkade intressanta.
Det är svårt att få vettig information från amerikaner angående årgångar. Det är helt klart att de är väldigt olika, men de vill gärna framhålla att alla årgångar är bra - fast på olika sätt. Testade -07 mot -08 på de Ponte och där var -08 klart bättre, men det kan nog skilja mellan olika gårdar.
Trots låg dollarkurs är det svårt att hitta något som känns prisvärt på plats i USA. Undantaget var David Bruce i Santa Cruz Mountains som sålde sin -01 Pinot Noir för $220 per låda - tyvärr för mycket för att ta i resväskan.

Frankofilen sa...

Sådär brukar det väl låta hos de flesta producenter. Varje årgång är bra ;-)