söndag 14 augusti 2011

2009 Domaine de la Janasse Terre d'Argile


Det dyker upp fler och fler nollnior från södra rhônedalen. Vi korkar upp ett tidigt smakprov av nya årgången av Janasses Terre d'Argile för att se om man skall köpa fler flaskor.

Doften går på knock direkt och får in ett par riktigt sköna träffar mitt i lustcentrum redan innan vinet hunnit lägga sig till ro i karaffen. Här har Janasse fått till en fin mix mellan mörk läcker frukt, ursprungstypicitet och en sedvanlig domäntypisk lagom fjäskig fatkyss. Ur glaset stiger en virvel av körsbär, hallon och svarta vinbär sprinklade med en gnutta kirschlikör och uppbackade av mörka domedagsackord av lakrits, grillkol och kött. Kryddorna och örterna skänker ursprungstypisk komplexitet samtidigt som faten bidrar med såväl eneträ, bastubänk, kakao, choklad och en gnutta vanilj. Det är så rackarns snyggt genomfört att även den mest svårflörtade ekfobiker rimligen kommer att sträcka sig efter påfyllning.

I munnen får man en generös bjudning sydfransk karaktär med en fyllig och stor munkänsla med en hel del tjong (15% enligt etiketten), samtidigt som balansen är klockren med fina syror och en skön svalhet i den krämiga frukten. Det här är helt enkelt urgott att dricka redan nu, med massor av örtiga lakritstoner att suga på i den långa eftersmaken. Janasse levererar som vanligt, sanslöst sköna grejer för lite pengar (159 kr/BS). Här måste det beställas flera. (91)

PS. Ett klart steg upp från den visserligen utmärkta nollåttan, och samtidigt lite svalare och mer rumsrent än den galet lössläppta nollsjuan.

18 kommentarer:

C sa...

Har du provat 2009 Les Garrigues också? Nyfiken på vad du tycker om den!

Finare Vinare sa...

Vi kommer att sträcka oss efter påfyllning, den saken stod klar redan efter en ynka klunk på Hotellet. Och detta trots galopperande quercofobi...

2009 Garrigues var inte med på den provningen såvitt vi minns? Just den dagen gjorde TdA faktiskt ett starkare intryck än CdP.

Björn sa...

Jag beställde en låda om tolv flaskor bara på intrycken från Bristlys sortimentprovning, och efter att ha öppnat den första flaskan i fredags är det bara att konstatera att det var ett riktigt bra köp. Frågan är hur långlivad den tolfte flaskan blir?

Gôut sa...

Hur tror du -09:an kan komma att utvecklas, jämfört med -07:an? Jag tycker generellt att -09:or har mindre av hedonistisk godisfrukt än -07:or, men betydligt bättre struktur.
Det är såklart en fråga om preferenser och lagringshorisont.

Frankofilen sa...

C- nej, bara smakat 2007 Les Garrigues. Då tyckte jag det rörde sig om ett soklart fall av för mycket av det goda, men vem vet vad som händer med lagring. Återkommer till det vinet. Har du smakat 2009 Les Garrigues?

FV - mmm ek... ;-)

Björn - låter som ett klockrent köp. Jag missade ju tyvärr den där sortimentsprovningen, men efter gårdagens uppvisning har jag också beställt fler.


Gôut - lagringsdugligheten hos nollsjuor från södra rhônedalen är ett hett ämne just nu. Generellt känns nollnian lite svalare och mer "klassisk", samtidigt som vinet är gjort i en väldigt charmig, öppen och pseudomodern stil som inbjuder till konsumtion nu. Jag har inte smakat nollsjuan på ett tag och vet inte riktigt var den befinner sig för stunden. Rent allmänt lär inte några flaskor av vardera årågngen överleva någon längre tid här hemma...

Gôut sa...

Rent generellt för södra Rhône håller jag på -09:orna, i dubbel bemärkelse, och gottar mig åt att ha gottat mig åt -07:orna när de var på topp.

Skäggiga damen sa...

Hittar den inte på Bolaget, varken i ordinarie-, tillfälliga- eller i beställningssortimentet. När släpps vinet?

Frankofilen sa...

Nr 72167

Anonym sa...

Sydsvenskan tokdissade detta om det nu betyder något. Men jag ger det ett försök även om du normalt är lite väl pro-ek ;-).

http://www.sydsvenskan.se/mat-och-dryck/vin/vinrecensioner/article1367477/Domaine-de-la-Janasse-Terre-dArgile-C%C3%B4tes-du-Rh%C3%B4n.html

P.

KimHartman sa...

Anonym, det bör ha varit 08:an som recenserades i Sydsvenskan.

När det gäller 2009 tycker jag att Terre d'Argile var minst lika bra som Les Garrigues, i alla just nu. Dessutom med en trevlig prislapp.

Finare Vinare sa...

Sant, det var nollåttan.

P. - har du stämt av din smak med Fagerströms?

Kim H - var provade du 2009 Les Garrigues?

Anonym sa...

@FV
Nej nej, jag tror det är första gången jag läser vad han tycker. Håller mig oftast till bloggosfären. Syftade på skribenten av denna blogg :) Åkte på en rejäl eknit när jag testade en Rioja vilken det nu var i ordningen som hyllades. Huu.

P.

KimHartman sa...

Finare Vinare: Les Garrigues beställade jag från BS. Tror den dök upp där i Juli. Den verkar dock vara tillfälligt slut nu. Måste tagit slut nyss för jag funderade på om det var värt att beställa mer bara för ett par dagar sen och då fanns den fortfarande kvar.

Frankofilen sa...

P - med tanke på hur lite Rioja jag dricker och än mindre hyllar måste det ha varit La Rioja Alta eller Prado Enea som gav dig ekflisor i halsen. Janasse har visserligen ett lätt igenkännbar och småfjäskig stil, men är något helt annat. Brukar du gilla stilen så borde även den här årgången landa rätt. Återkom gärna om du testar en flaska.

Terroiristen sa...

Hej,

Vi drack Les Garrigues 09 i midsommras om jag inte missminner mig. Inte alls vår stil. Svårt syltig, närmast plump och överextraherad. Jag som gillar Janassse men inte alls varit nöjd de sista gångerna..
Får nog se till att prova Terre d'Argile -09 omgående. Låter som vår påse..

/MW

Viktor sa...

Jag har helt missat debatten kring -07:ornas lagringsduglighet. Farhågor om tunnling har jag visserligen hört men är det mer än så man oroar sig för? Sitter på några cndp 07:or och korkskruvshanden börjar klia.

C sa...

@Franko: Nej, tyvärr ej provat Les Garrigues 09, men med tanke på kommentarerna som talar om "syltighet" så lär jag gilla den. Ska genast beställa några flaskor.

@Viktor: Var inte orolig. När Parker hypar en hel årgång så blir det diskussion och åsikterna flödar. Mitt bästa tips är att du loggar in på CellarTracker och läser vad en bredare publik tycker om vinerna du har i din källare. Har du flera buteljer liggande så öppna en och prova själv!

Anonym sa...

Ok, det ska sägas direkt. Jag gillar det här. Men.. Jag går igång lika mycket på en flaska Cuvée du Vatican Côtes-du-Rhône Villages 2009 för 109kr flaskan eller varför inte en Ferme du Mont Côtes du Rhône-Village för 79DKK. De är i mitt tycke alla lika slampigt goda så jag får svårt att motivera påslaget för Terre d'argile. Kanske ett A/B test skulle få mig att inse annat men knäcker jag ena flaskan en fredag och den andra veckan efter så är iallafall jag för kass för att direkt hmma "Wow det här är dubbelt så bra!". Så för min del blir det istället återköp av de billigare flaskorna ovan. De ger mig samma kick och det är väl iofs bra för plånkan :)

P.