söndag 18 september 2011

2006 Domaine Pavelot Savigny-lès-Beaune 1er Cru Aux GuettesDet här vinet tycks gå från klarhet till klarhet, och har utvecklats i precis rätt riktning sedan förra smakprovet. Fortfarande handlar det såklart om ett ungt vin, men doftens sammansättning av skinande frukt, pinotkrydda, mynta och mineraler är enastående läcker efter någon timme i öppen flaska. Fräsch, slank munkänsla med bra syror och ett skönt häng i aromerna även om här också fortfarande finns lite kärvhet att jobba med till maten. Synd att inte all 268-kronorsbourgogne är så här, önskar jag hade köpt på mig ännu fler flaskor. Hoppas Moestue tar in fler grejer från Pavelot. (91)

4 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Skönt att höra, och två flaskor kvar känns ju alldeles för lite. Det känns som om utvecklingen går långsamt i det här vinet, eller vad säger du?

Pavelots goda villages 2007 Savigny-les-Beaune fanns i restaurangsortimentet men verkar ha tagit slut.

CAFÉ ROTSUNDA sa...

Moestue håller på att omorganierar totalt efter att nästan ha gått omkull. Nu i ny regi kommer de under närmsta halvåret titta igenom hur deras sortiment ska se ut. Vi kommer nog först få se en lite mindre omfattning här i Sverige, men eftersom de har omkring 50 procenter från Bourgogne och går väldigt bra i Norge, är chansen stor att vi kommer få ett bra sortiment från dem häri Sverige.
Jag satt precis igår och pratade med dem om det, och pushar för att de åtminstone ska försöka sig på en ordentlig satning på Bourgogne.

Håller tummarna!

Pavelot är bara en i högen av deras producenter som är riktigt intressanta.

Michel

Frankofilen sa...

FV - ett klassisk "vin de garde" som jag ser det, även om det smakar utmärkt nu också. Skön balans med allt på plats, inte minst en fin, stadig kärna av frukt som borde hänga med åtminstone 5-10 år till. Sitter också på ynka två flaskor kvar och det känns absolut för lite. Nästa smakprov får vänta några år, men under tiden känns som det är läge att kolla upp andra årgångar från Pavelot...

Oj Michel, det var tråkiga nyheter. Hoppas de kan samla ihop sig och komma igen. Och som sagt får de gärna behålla bourgognesortimentet. Man skulle gärna se mer av deras flaskor i butik också...

Finare Vinare sa...

Apropå stjälkdiskussionen: under 2006-2008 använde Pavelot noll procent stjälkar. 2005 ansågs de vara tillräckligt mogna för att en mindre andel hela klasar fick åka med i jäskaren. Vinerna rackas inte under uppfostran, det kan förklara att de är så friska och utvecklas så långsamt. Och 15-30% ny ek är väl ganska lagom på den här nivån.

Nej hörni, nu ger vi oss ut i EU och shoppar loss på Pavelot.