onsdag 7 juli 2010

2006 Domaine Pavelot Savigny-lès-Beaune 1er Cru Aux Guettes


Det är alltid trevligt när viner överraskar positivt, men det är extra skoj när det händer i den kanske tuffaste disciplinen av dem alla: Bourgogne under 300 kronor.

Domaine Pavelot får en hel del kärlek från proffsen, och anses vara en av de allra bästa producenterna i Savigny-lès-Beaune. Aux Guettes ligger strax nordöst om själva byn. Mitt i en sluttning av lera och kalksten har Pavelot pinotrankor med en medelålder av 25 år. Vinet har lagrats i 20% nya fat.

2006 Pavelot Aux Guettes öppnar med körsbärstonad pinotfrukt toppad med en tomatkvist, nyklippta örter och pepparmint. Lite godartad sumpig unknad fångar intresset tillsammans med en diskret, jordig mineralton. Efter hand blir en mild kryddighet allt tydligare. Doften är ung utan så mycket utveckling, men bjuder redan på godis för pinotskallar.

Smaken är lätt på foten med en medelfyllig, slank kropp och ganska snälla syror som ändå skänker tillräcklig fräschör. Vinet känns nästan en gnutta glest med sin lätta, syrliga munkänsla men överraskar med ordentlig längd där aromerna breddar sig och bär ut på ett strålande sätt för att ringa kvar länge, länge med mineralkaraktär och lakrits. Mmm, så läskande, det här får spottkörtlarna att jobba ordentligt. Finmaskiga medhårstanniner stramar upp bakefter. Vinet är uppenbart ungt med en gnutta kvardröjande smörkola från den malolaktiska jäsningen, men samtidigt finns här inte mycket som står i vägen för njutning redan nu. Med tålamod kan man säkert locka fram både mognadsaromer och lite mer rondör.

En charmig Bourgogne som träffar väldigt rätt ikväll, slank i kroppen men ändå en smula rustik. Dessutom ett trevligt förhållande mellan pris och kvalitet; man betalar inte mycket extra för viner från Savigny jämfört med kommunerna längre norrut. Servera åt det svala hållet för bästa fräschör (producenten själv rekommenderar 13-14 grader). (89-90+)

Dag 2 smakar vi en skvätt sparad i öppen flaska i kylskåp. Har hållt ihop sig riktigt fint, och både rundat av sig och fyllt ut lite. I doften finns en gäckande anstrykning av tryffel, och i smaken finns lite tydligare grönhet som dock inte stör. Ikväll blir det starka (90), kan säkert överraska ännu mer med riktig lagring.

PS Vinet ligger i BS och kostar 268 kr. Moestue har verkligen mycket gott från Bourgogne i portföljen.

4 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Vi la också in en beställning och ska få flaskorna till Höllviken imorgon. Ska bli spännande att korka upp.

När Pavelot besökte Moestues vinfeber var det förstås 2004 Dominode som dominerade. Men även denna nollsexa lovade gott. Tack för påminnelsen!

Frankofilen sa...

Dominode tycks vara juvelen i Pavelots krona, tyvärr är nollfyran slut. Kan man hoppas på nollsjuorna, månne?

Blir intressant att höra vad ni tycker, har även en sparad skvätt för påtitt ikväll. Håll på temperaturen, bara. Flaskan fick besöka kylen i omgångar när det hettade till framför matchen igår...

Dansk i 08 sa...

Tack för rekommendationen, beställte och korkade 1sta flaskan idag...C & lilla F har åkt til Västkusten idag, så dagens kompensation - efter stora sommar-städningen - var att korka upp..., i min bok utan tvekan bästa B >300 sek/fl, har beställt mer, och känns som det blir een av dom där flaskor man om 2 år kommar att tycka man skulla ha köpt 1 låda av eller mer....
PS: Dricker parallelt Col D'Orcia 04, känns inte alls i samma klass, blir interessant att se hur dom står sig imorgon....

Frankofilen sa...

Roligt att det smakade, J. Ja frågan är om man inte borde beställa fler flaskor.