måndag 19 juli 2010

2005 Domaine la Barroche Pure


2005 Pure beter sig precis som jag hade hoppats. Här finns inga tecken till tunnel, utan doften är med på noterna från början även om vinet förstås breder ut sig ytterligare under kvällen. Det blir nästan fånigt att stapla superlativer så låt mig bara få konstatera att kvällens föreställning imponerar på samma sätt som förra våren. Det här är min absoluta favorit av vertikalen 2004 till 2007. Pure är inget blygt vin, och nog känns det att fruktmognaden är hög, men samtidigt med en sval balans som är urläcker. Doften blåser ur näsborrarna rejält med slösande doser laserskuren garrigue på en bakgrund av lätt dekadenta jordgubbar, hallon, blodapelsin och kirschiga körsbär. Vidare blodigt kött, anis och mineral tillsammans med typiska chokladiga drag av gammelgrenache. Köksklockan stannade så fort kroken drogs...

Smaken är bred och fyllig med en massa procent, men ändå med en förunderlig balans. Visst får man en generös dos sydländsk värme, men också så mycket svalka. Här finns ingenting som kommer i vägen för njutning, tanninerna är snälla och ger mest lite välbehövligt fäste inför den turbodrivna raketuppskjutningen till eftersmak där mineralkaraktären bidrar med fyrverkerier. Snorgod, slampig njutning på flaska; grenache i sin renaste form. Bravo, Julien! (96)

6 kommentarer:

Ulrik sa...

Är det semester när du dricker Pure en måndag?

;-)

Mina Vinare sa...

Kanske dags att införa ett nytt begrepp – måndag hela veckan.

Härligt att vinet smakade. Av alla årgångar jag provat har alltid 2005 Pure levererat och i min värld är det den klart bästa årgången han gjort. Ett helt lysande vin faktiskt.

/ MV

Anonym sa...

Härligt att vissa av oss håller stilen i sommarhettan. När vi andra snöar in bland fjolliga roseviner eller spätburgunder(och sånt där trivialt tjafs), dricker Franko såklart Pure. Vi kanske borde pröva själva? Ordentligt nedkylt med en näve isbitar och en citronskiva.

//MW

Frankofilen sa...

Äsch MW. Pure föddes ju i värmen och funkar att drickas i värmen. Ta tex kvällens spanjor. En massa frukt och fat men sablar så gott det smakar såhär i den trettiogradiga kvällsvärmen på terassen med Medelhavet glittrande mellan palmerna ;-)

Henrik sa...

"Köksklockan stannade så fort kroken drogs ..."
Jojo, det är lätt att dricka Pure 05 på en måndag när man är pirat!
Skämt åsido, låter alldeles underbart, själv håller jag på mina alltför få Pure (dock inte 05 ...) tills hösten besegrar korkskruvsångesten.
Satt jag på en terrass med utsikt över Medelhavet skulle jag sannolikt inte veta vad korkskruvsångest är.
Hoppas för övrigt på rapport från España när tiden medger. Jag har i princip inget spanskt i garderoben - inte ens Corona - och inser att det sannolikt är fel ...

Frankofilen sa...

Jo det får väl bli en samlingspost vad det lider. Här dricks ännu en god nollniealbarino med en riktigt funktionell verdejo som försmisk...