lördag 29 september 2012

2008 Château Poujeaux


På en fullmatad BYOB-sittning med massor av goda viner brukar det ändå vara enkelt att se vilket som är godast. Det är den flaska som tar slut snabbast. Ett annat sätt kan kanske vara att kika på ens källarsaldo. För 2008 Poujeaux är det på väg att slå i botten med en rasande fart, långt innan jag ens hade planerat att börja dricka på riktigt av vinet.

Det går ju inte att låta bli de här flaskorna! Nej, det är fortfarande inte den största eller bästa Bordeaux som någonsin sett dagens ljus, och det har väl i ärlighetens namn inte heller hänt så mycket under det år som gått sedan vi smakade första gången. Men det är bara så gott att korka upp och dricka. Här får man massor av klassiska bordeauxattribut med all cassis, jord och sköna fattoner man kan önska sig, och så en god, osöt, mineral- och salmiakstonad avslutning. Slurp. Resterande flaskor kommer inte att överleva länge, men jag kommer att njuta av varenda klunk.

7 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Ja våra är redan slut, vi hade också tänkt spara men de var helt oemotståndliga, särskilt till ryggbiffar och entrecôter. Varför kan inte SB klippa till på ordentligt med flaskor när något är såhär bra? Måste allt ta slut inom en månad eller två?

Aglianico fyller ungefär samma funktion på vårt bord. Har ni testat Liscone, Bauccio et al från Madonna delle Grazie?

Andreas Larsson sa...

Jaså, dricker du franskt också?

Andreas Larsson sa...

Håller med om att 2008 är rasande bra, jag blindade alla Cru Bourgeois från årgången (243 st) och detta samt Tour des Termes (nyvaknad stjärna i St Estephe) var de bästa typ 92 poäng om jag inte missminner mig. Är dessutom övertygad att dettaa blint bredvid Margaux, Lafite, Pichon och några andra stjärnor skulle komma långt från sist...
Fast vad vet jag :-)

Frankofilen sa...

Mmm, det är skönt att vara tillbaka på moderskeppet. Det finns verkligen sjukt mycket god Bordeaux där ute. Tack för tipset om Tour des Termes, har ingen koll alls på det slottet.

Frankofilen sa...

FV - inte blivit av att testa Viniks aglianico.

På tal om ämnet blir det intressant att prova 2006 Fatica Contadina i morgondagens släpp. Älskade nollfyran, och priset är ju helt sinnes. Fast det är ju ingen svensk vinjournalist som verkar ha gått igång på vinet, bara en massa ljumma noteringar som matchar ett 150-kronors vin rätt väl. Vore kul att se vad som hänt om det kommit som en 250-kronors exklusiv nyhet istället ;-) Eller så har vi ännu ett fall av en cuvee suedoise...

Peter Ericsson sa...

Har siktat in mig på några 2009:or, är de lika bra som 2008?

Frankofilen sa...

Vet inte, men har tänkt smaka en nollnia snart.