lördag 22 september 2012

2009 Ojai Syrah Santa Barbara County


Suget efter goda jänkare är inte direkt mindre efter sommarens kaliforniensemester. Dags att kolla vad monopolet har att erbjuda i den vägen. Hmm... Sållar man bort ett par dussin zinfandel och gör en vid båge runt flaskorna med Elvis, KISS, Rolling Stones eller Slayer på etiketten blev det visst inte så mycket kvar.

Men se där - nya årgången av Ojais instegssyrah dök visst upp i augustisläppet när vi var borta. Adam Tolmach är ju vinmakaren som för några år sedan inte längre stod ut med att dricka sina egna viner. Det skall bli intressant att se vad han håller på med nuförtiden efter kursändringen. Jag hugger en flaska och korkar upp på halvvolley.

2009 Ojai Santa Barbara Syrah tar direkt ut en fin höjd i glaset med parfymerade aromer av violer och lite barrskog. Frukten rör sig i krysset mellan körsbär och björnbär, och så tapenade, lakrits och en massa kryddor som förefaller komma från faten trots att bara tio procent var nya. Doften är oerhört druvtypisk men utan risk att förväxlas med norra Rhônedalen.

 I munnen får man typiska höga Santa Barbara-syror tillsammans med rejäla doser sval frukt och massor av svarta oliver i eftersmaken. Det är smakrikt och generöst utan att för den skull vara det minsta eldigt eller svulstigt. Visst kan man önska mer av djup och komplexitet, men det här är ändå rätt imponerande för ett instegsvin i dryga $20-klassen. Gott. (90)

Inga kommentarer: