fredag 14 september 2012

2010 Vivier Pinot Noir Willamette Valley


Kul att importören Bristly sätter ned fötterna på amerikansk mark igen efter avvecklade (?) Fort Ross. Mer sånt! Da West Coast känns som en av de allra mest spännande och dynamiska regionerna i vinvärlden just nu, och det finns massvis av goda grejer som gärna kunde få svensk distribution.

En som tjusats av dynamiken och nybyggarandan på västkusten är fransmannen Stéphane Vivier från Bourgogne. Redan som tonåring började han arbeta i vingårdarna hos en granne i Pommard, och efter enologiexamen i Dijon och lite praktik runt om i världen blev han handplockad av självaste Aubert de Villaine till att bli vinmakare på dennes projekt i Napa Valley, Hyde de Villaine.

Fröet till vinerna under egen etikett såddes på restaurang. Stéphane och hustrun Dana satt och muttrade över bristen på goda viner i en stil de gillade i lägre prisklass. Visst måste det gå att göra något bättre? Sagt och gjort, plötsligt hade man utan egentlig ekonomisk uppbackning lyckats köpa in frukt från lägen både i Sonoma och Oregon, och Vivier Wines var fött. 2010 är andra årgången.

2010 Vivier PN är ett skönt sniffevin - en rödlätt, parfymerad rackare med massor av jordgubbar, hallon och rabarber tillsammans med grusdamm och lite örtgrön blommighet. Fin intresseväckande doft med hög druvtypicitet. Smaken är lättfotad och smeksam med återhållen fatbehandling, friska syror och en god avslutning. Visserligen saknas kanske en gnutta längd och djup, men här finns lekfullhet och dansant lätthet. Det här vill man gärna sänka en flaska till av inom kort, här blir det lite påfyllning. (90)

4 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Vilket sammanträffande!

Häromdagen var vi på bolis för att hämta ut beställda flaskor men ingen beställning stod att finna, konstigt. Hade varit kul att ha med Vivier i gårdagens jämförelse.

2010 verkar vara grejen för oss som gillar friskt och rödlätt.

JW sa...

Ja, det är bara att gratulera Bristly och hoppas det fortsätter lika bra. Ser på Viviers hemsida att alla PN från 2010 är slutsålda.
Försvinnande god PN, vi har fyllt på i tre omgångar...
Har ni provat deras PN från Sonoma Coast? För övrigt blir jag nyfiken att prova något från HdV - har ni någon erfarenhet av deras grejer?

Vinosapien sa...

jw - druckit både sonoma och willamette:

http://vinosapien.com/MyTastings?Wine=,1653,1652

fyllt på vad gäller willamette;)

JW sa...

Tack Vinosapinen! Låter som man skall lägga sina slantar på Willamette...