söndag 4 augusti 2013

2004 Château Kirwan


2004 var sista årgången jag köpte hyfsat rejäla mängder Bordeaux via monopolet. Det börjar bli dags att se vad som blev av dem. (Nollfyrorna alltså, inte monopolet som jag gissar fortfarande mår bättre än det förtjänar)

2004 Kirwan har en rätt fin doft med viss utveckling. Det här är inga konstigheter - svarta vinbär, järnfilsspån, kaffe, kryddor, en massa tobak. Invändningarna dyker upp i munnen. Den lite tunna frukten hamnar direkt i parterr i ett järntag av rostning, tanniner och träbeska. Till maten jobbar frukten upp sig en smula och balansen känns aldrig helt katastrofal, men mycket trä och strävhet är det. Jag hoppas det handlar om en knepig fas. Spontankänslan är att lagra ytterligare i hopp om harmonisering, men man undrar om frukten någonsin kommer att vinna brottningsmatchen mot strävheten? Det är skapligt gott; och det är trots allt en Bordeaux, men det är i ärlighetens namn inte så jäkla spännande...

PS. Betydligt mer positiva tongångar förra gången för fyra och ett halvt år sedan, även om den fräna fatbehandlingen noterades då också. Positiva tongångar även här som en blast from the past. Anders, kom tillbaka!

14 kommentarer:

anders wennerstrand sa...

Ja jistanes - supercharmig som ung, tunn och kraftigt översminkad för grundmaterialet bara några år senare. Så klar var kristallkulan 2007...

Finare Vinare sa...

Vi drack 00 Kirwan för någon vecka sedan och den var faktiskt hur god som helst. Fortfarande ungdomlig, friskt cabbfruktig, inte varm, inte särskilt sträv och inte ekdominerad.

Gissningsvis är nollfyran fortfarande i en småtrist mellanfas där träet dominerar. Drick ungt eller moget men skippa mittemellan brukar det ju sägas om bordeaux.

När primärfrukten dragit sig tilbaks blir ju eken ofta hårt och ofint exponerad. Vi har druckit flera sådana viner nyligen, 05 Hospitalitas är ett bara exempel där den stora unga frukten behövdes för balansen.

Superkul att läsa de gamla posterna!

Frankofilen sa...

Anders - har du provat vinet igen sedan dess? Kanske inte din kristallkula det är fel på utan mina smaklökar ;)

FV - som sagt, känslan är att lagra vidare. Vi får se om några år. Fast någon riktig elegans blir det kanske aldrig, vinet har ju tett sig lite yxigt hela tiden. Och man kan ju tycka att en tvåhundrakronors Bordeaux från den inte stöddigaste årgången borde vara ganska drickfärdig efter nio år...

anders wennerstrand sa...

Jo, det borde jag ha skrivit; jag drog en för inte så länge sedan och tänkte direkt att jag borde ha druckit upp de få jag köpte cirkus 2008. Känner igen mig hos dig; svagt material det dominerande intrycket. Den sista får ligga i hopp om att källarfen svingar trollspöet, men fan trot.

Korkdragaren sa...

Kul post då jag själv sitter på en del Kirwan.

Hur många som kommenterat här skulle lägga dagens 795 sek/flaska som de vill ha nuförtiden (2010 på SB)?
Det var bättre förr...

Frankofilen sa...

795 spänn... Bordeaux kan dra åt helvete, jag önskar dem allt ont och hoppas de kraschar i en hög av varumärkesbyggande och lyxproduktplacerande. Sedan kan vi snacka igen...

Finare Vinare sa...

Förr konsulterade man Rolland, nu verkar det mest vara Gordon Gekko som gäller.

Synd, för bordeaux är gott emellanåt. Detta trots att det är en överskattad grusbank full av giftsprutande industriella operationer vars giriga ägare bor någon annanstans ;)

Frankofilen sa...

Ni har väl hört att även Latour är på väg att sadla om till biodynamiken?

Finare Vinare sa...

Helt logiskt när toppodlare i de flesta viktigare europeiska appellationer redan gått in för bio.

Latour vill kanske inte bli omkörda av Pontet-Canet?

Henrik sa...

Ska vi diskutera Parker en liten stund?
100p på Pontet-Canet både 2009 och 2010. Så nu kostar en 5:e cru, enligt 90pluswines, 301 amerikanska pesos.
Det är ju för all del rena rean jämfört med Latour för över 2100 amerikanska pesos, men vafan ...
Om vi ska utgå från Latours track record så ska varken 09:an eller tian drickas på 20 år.
Allt tyder på att förhållandet är likartat med Pontet-Canet. Hur många 100 poäng får Pontet-Canet 2033?
Jag förstår hur marknaden fungerar och inser att människan än så länge inte har något bättre system.
Men det systemet gör inte bara att Latour kostar 2100 dollar, utan också att Ch Kirwan, ett tämligen ordinärt slott, kostar 795 pix.
Så, som konsument på den marknaden, så håller jag med Franko, Bordeaux kan dra åt helvete.

Vintresserad sa...

Intressant läsning. Vi körde en liten klassisk 2004 bdx horisontal i våras (se http://www.winepunk.net/files/4971550be8efe2d9acce633606ad82fc-186.html) med hyfsat utfall (även om det var en del olika åsikter). Ett av de viner som flera av oss gillade (så länge man tål en del fat) var 2004 Clos Fourtet. Det går fortfarande att köpa i Tyskland för en 40-50 EUR; det tycker inte jag är något överpris för en riktigt god StEmilion som man kan dricka idag och (minst) fem år framåt... sedan är 795 kr för 2010 Kirwan milt sagt dyrt... men jag tycker även att 2000+ pix för Bourgogne GC är rätt kostsamt; eller 750 USD (eller om det var 850) för Harlan... eller en god bit över 1000 SEK för Poggio di Sotto Riserva osv. Samtidigt finns Cascina Cucco Barolo för 125 MUK... Vart vill jag komma? Det finns alltför dyra, och liksom rimligt prissatta viner från de flesta distrikt här i världen. Allt från Bordeaux är inte orimligt dyrt. MVH Vintresserad (Peter)

Frankofilen sa...

Hallå Peter!

Du har förstås en poäng med att det fortfarande finns massor av bra Bordeaux i lägre prisklass. Det ligger fortfarande en rejäl mängd claret i källaren och jag fortsätter att jobba på förhållandet ;-)


Får nog för övrigt nog korka upp en 2004 Clos Fourtet närmaste månaderna.

ha det!

Henrik sa...

@Vintresserad: Hmm, voice of reason ...
Självklart har du ett antal poänger. Samtidigt har jag faktiskt lättare att stå ut med en dryg lusing för Poggio di Sotto än 795 för Kirwan. PdS är trots allt näst intill bäst i brunello-klassen, medan Kirwan är en medelmåttig elev som sitter mitt i klassrummet och bara räcker upp handen när hen vet att någon annan kommer att få svara.
Jag tror att mitt förhållande till de klassade slotten beror mycket på just min upplevelse att de lyckats mer med varumärkesbyggandet än med produkten. Visst, frukten är mer mogen, faten kanske något mer välutvalda och källararbetet mer hygieniskt, men det är ju inte det man betalar för.
Man betalar för varumärket.
Men Clos Fourtet 2004 för 40-50 euro, jag får medge att det inte är orimligt.

Vintresserad sa...

Franko & Henrik, har ikväll inmundigat ett "ännu värre" bevis på att det går (iaf gick) att göra rejält bra&gott&intressant vin i trakterna av bdx, och sälja det för under 200 SEK: 2000 Ch Clement-Pichon, Haut-Medoc. Sällsynt mycket vinupplevelse för pengarna. Visst - man måste välja rätt vin, rätt årgång, och rätt säljare (=> rätt pris); men då kan utdelningen bli fenomenal. Jag tvekar inte att ge det vinet 93-94 poäng ikväll. Det blir många poäng per investerad sekin. Sedan finns det förstås minst lika många motexempel på alldeles för dyra bdx-viner där du får betala +500 SEK för en opersonlig "90-poängare". Men att döma ut hela regionen är att gå fram lite väl hårt. Jag kan tänka mig att 2010 Ch d'Aurilhac kommer att smaka bra om 8-10 år också, för ungefär samma investering :-) MVH Peter