lördag 3 augusti 2013

2007 Mas de Boislauzon


Mörkt, mörkt, mörkt. Blod, kirsch, järnfilsspån och grillkol. Dessutom en massa tjong, säkert över sexton procent. Doften är rejält ursprungstypisk med massor av lavendel och garrigue. Det här är stadiga grejer från lågavkastande rankor i norra delen av appellationen. Och det funkar alldeles utmärkt, tack vare att syrorna och balansen finns där trots en tät, snudd på hotfull munkänsla. Sådan här grejer skall man korka upp till en rejäl köttbit när det är som mörkast ute. Eller som i kväll - till en sötkryddig grisbit direkt från grillen. Tre flaskor kvar, de kan gott ligga till sig lite ytterligare.

9 kommentarer:

Buteljochflaska sa...

Tack för lägesrapporten! Det låter som om det är ryggläge som gäller för de här flaskorna ett bra tag till. Men 16+ procent känns ganska ohanterligt i min värld... Går det ens att integrera?

Winepunker sa...

Jag är aningen orolig för Boislauzon '07, plonket saknar lite glädje, något som tid i källren kanske kan avhjälpa men Quet är i min mun besvärande grov, närmast monstruös. När vi provade '07 blint senast i maj kom den långt ned på listan, bränd och rätt bitter med överkoncentreration. Den är lätt att känna igen, tveklös i sin stil men fan vet om den någonsin kommer att bli njutbar.

I alla fall jag kommer att låta resterande flaskor ligga länge.

Frankofilen sa...

Buteljochflaska - det finns förstås en del värme i smaken. Men allt handlar om hur det sitter ihop med helheten. Ibland är det som om någon hällt i en sexa sprit och allt känns obalanserat. Just här tycker jag det funkar.

Punkarn - inte provat 07 Quet sedan decrmber 2010, men gillade den då. Men visst har Bouslauzon en brutal stil. Var lite beredd att mrutta ;)

Finare Vinare sa...

"En sexa sprit".

Här kommer vi osökt att tänka på Janasses monster 07 Les Garrigues som drivs av 16,5% raketbränsle. Vi nöp en flaska häromveckan. Spriten upplevs mindre eldig med tiden men det är fortfarande ett väl tungt vin att dricka. Dock inte alldeles oävet när det gäller terroirkänsla och grillat lamm.

Tack för rapporten. Vi spar våra Boislauzon några år till men köper nog knappast fler.

Frankofilen sa...

07 Les Garrigues är ett tungviktsmonster, men jag tycker som ni att den utvecklats till det bättre senaste åren. Men som sagt - köpa igen? Nja...

Frankofilen sa...

Punkarn - läste precis om din post om Boislauzon från föra sommaren, vi är ju rätt överens. Allt kokar ju ned till hur man pallar den här vresiga mörka brutalstilen. Visst är det tungt, men jag tycker balansen finns där..

Winepunker sa...

Plonket är rätt OK, lite gruffigt men det blir kanske riktigt bra med tiden, men Quet ställer jag mig verkligen frågande till. Vinet är en mutant.

Andreas Lantz sa...

Kan bara hålla med om Quet iaf 09. Obalanserad beska till tusen. Har nog aldrig varit med om ett så överhypat vin, obalanserad beska till tusen. Visst kommer det att bli betydligt bättre men frågan är om det någonsin kommer att bli riktigt bra.

Boislauzon Tradition 07 är däremot ett balanserat och mycket prisvärt vin.

Vintresserad sa...

Hmmm, jag har gillat Quet både 2007 och 2009. Ett mörker-monster av guds nåde, men häftigt och intressant. 2007 Tradition bör nog kollas av inom kort! Intressant läsning! MVH Peter