lördag 17 augusti 2013

2011 Brewer-Clifton Pinot Noir Sta. Rita Hills


Det blev inte många inköp i augustisläppet, men nya årgången från Brewer-Clifton går ju inte att missa. Speciellt inte som vi nyligen besökt producenten. Det är förstås tidigt att korka upp elvan redan nu, men man får rätt fin utdelning ändå. Skön nos med körsbär, granatäpple, rabarber och lite kött. Greg Brewer gillar som bekant att jobba med en hel del oavstjälkad frukt, vilket blir extra märkbart när vinerna är så här unga. Hur mycket man gillar dessa smågröna drag är förstås en smaksak; själv sätter jag upp dem på det godartat gröna kontot. Lite lakrits och en försiktig ljus fatkryddighet sätter pricken över i tillsammans med lite blåa blommor. God sniff!

I munnen får man ombjudningar av körsbär, lakrits och rätt mjuka apelsinsyror. Fin saftighet och god längd. Är man känsligt lagd kan man notera att den här årgången har givit lite lägre alkohol än 2010, men samtidigt är fruktkärnan lite mindre och svalare så det går nästan på ett ut för helhetskänslan. Det finns onekligen en gnutta behaglig värme i svansen och munkänslan som helhet liknar kanske mer en traditionell rödfruktig grenache än en sval pinot från Bourgogne, men det är liksom grejen. Sitter man fortfarande och jämför all Cali Pinot med Bourgogne har man i ärlighetens namn inte fattat ett dugg. Gott nu, men ännu bättre om bara något år.


Vi besökte som sagt Brewer-Clifton i Lompoc under sommarens kaliforniensemester. Vinerna var alldeles fantastiska med sin renhet, komplexitet och klockrena fathantering. Skön pinot såklart, men jag föll lika mycket för deras chardonnayer. Det var slående vilken hög kvalitet man håller redan på instegsnivå. Visst fanns självklart lite mer djup, längd och komplexitet i vingårdsvinerna, men skillnaden var inte så stor som man kanske kunnat tro. Och även om de senaste årgångarna smakade utmärkt var det också uppenbart hur fina vinerna blir med bara några år i källaren.


Provade viner:

Chardonnay:
2010 Sta. Rita Hills
2008 Sanford & Benedict
2008 Gnesa
2010 Mount Carmel

Pinot Noir:
2011 Sta. Rita Hills
2010 3-D 
2010 Mount Carmel
2008 Zotovich
2008 Clos Pepe



Från och med årgång 2012 blir det en del förändringar. Man kommer inte längre att köpa frukt från så många olika vingårdar, utan fokusera på de egna Gnesa, 3-D och Machado. Det blir exempelvis inga fler viner från Mount Carmel. Den totala produktionsvolymen sägs sjunka med ungefär hälften. Vi får väl se vad detta kommer att innebära för priser och tillgång.

4 kommentarer:

anders wennerstrand sa...

Hoppsan... För bara några år sedan hade ju total kontroll på Mt Carmel, ett slags totalleasing med helt eget vingårdteam. Lite synd - den plätten ger jättefin frukt.

Någon du föll för hårdare än de andra?

Frankofilen sa...

Gillade ärligt talat allt men fick lite extra hög puls av 2008 Clos Pepe. Sicken terroir det måste vara, önskar man kunde utforska fler viner därifrån på ett enkelt sätt. Chardonnayerna gav som sagt mersmak, 2008 Gnesa piggare och mer mineralisk än Sanford & Benedict. Och de där vinerna från Mount Carmel var ju inte direkt så pjåkiga ;-)

Men nu blir det ingen mer Mt Carmel. Ang orsaken så fick jag höra en version hos B-C och en annan hos andra producenter, men nu snackar vi skvaller och det skall man kanske inte bara slänga upp på nätet. Vi tar det över ett glas på tu man hand istället...

Anonym sa...

Hej. Jag har fastnat mest för italienska och franska viner. Tänkte dock slänga in ett gäng amerikanska i källaren också. Vad tror du om Betz Pére de Familie Cabernet Sauvignon 2010? Tack på förhand. mvh Karl

Frankofilen sa...

Hej Karl,
ledsen för sent svar. Ingen koll alls på Petz vin, men läste på lite och det låter ju klart värt att prova.