torsdag 29 augusti 2013

2010 Donkey and Goat Syrah The Recluse


Ny årgång av denna syrah som golvade mig i våras. Oj, vilken årgångsskillnad! Det här är mycket svalare än nollnian. Alkoholen har landat på 12,6% istället för dryga fjorton, men skillnaden är förstås mycket större än några siffror. Karaktären är annorlunda, utan så mycket av enbär och charkuterier. Istället handlar det om svala skogsbär, ljusa kryddor, blommig parfym och en massa skogiga drag av undervegetation. Syrah med pinottycke.

Munkänslan domineras av skyhöga, citrustonade syror. Vilken spets, det här fräser till rejält. Smaken är slank utan att vara gles, sval utan att vara vattnig och eftersmaken bär ut på ett fint sätt, men det bestående intrycket är de där unga, höga syrorna. I svansen minglar någon enstaka oliv och lite snudd på barkartad, stjälkig kryddighet.

Jag blir inte riktigt klok på det här vinet. Det är inte alls lika omedelbart och njutningsfullt som nollnian, men ändå gott och intresseväckande i sval stil. Samtidigt känns syrorna nästan väl aggressiva i nuläget, och det är inte ofta jag tycker det. Känslan är förstås att lagra lite, vinet fortsätter att växa hela kvällen i glasen.

PS. Vinopia importerar.

2 kommentarer:

CAFÉ ROTSUNDA sa...

Det hela är egentligen ganska enkelt och kan, med hygglig träffsäkerhet, appliceras på alla viner i hela Kalifornien.
Årgång 2009 är varm och typiskt kalifornisk, med viner av den stilen.
Årgång 2010 är sval, till och med kall, med viner av just den stilen.

Att påstå att "årgångar inte är viktiga i Nya världens vinländer, som alltid är soliga och varma", är en gammal fördom son helt och hållet saknar bäring.
(Därmed inte sagt att Franko, eller som jag hellre hyllar honom som, Americano, saknar kunskap om detta ... han vet exakt vad det handlar om, just eftersom han är där mest hela tiden och tack och lov är en av de få som är fördomsfri).

Michel

ASi sa...

Instämmer, jag blev också besviken på 2010-an, den var inte dålig men utan den yppiga elegansen i 2009 så var det mycket tråkigare. Jag störde mig också på parfymtonen, men den borde försvinna ganska snart.

Det var ju lugnande att årgången förklarar skillnaden på vinerna, då är det bara att försöka igen nästa år!