fredag 29 februari 2008

2001 Bodegas Alejandro Fernandez Tinto Pesquera


Efter en dag med begravning av en nära släkting och en massa timmar i bil har jag några basala behov när jag kommer hem: en stor kram av K och barnen, en rejäl whisky, och ett glas gott rött vin till kvällens biff på gotländsk charolais-kossa. Vi landar i det här säkra kortet. Färgen är brunröd. Doften är maffigt blodig med köttsafter, plommon, violer men även lite rödare frukt som vinbär, en gnutta jord och läder, lite lakrits, tobak och vanilj. Väldigt mycket Gamla Världen, väldigt mycket Spanien och väldigt härligt att sniffa på. Munkänslan är direkt slank och elegant med rejäla syror bakom en ganska rödfruktig känsla utan minsta dillkvist. Det finns lite vattnig gleshet i både mitt- och eftersmak jag inte riktigt känner igen från senaste gången vi smakade, men det här är väldigt gott och det känns som om vinet är inne i ett riktigt trevligt drickfönster just nu. Om man vågar hoppas på transformation vete katten, men har man några flaskor är det inte fel att prova just nu.

7 kommentarer:

MMM sa...

Beklagar sorgen. Begravningar är ett helvete och ett ljus genom molnen på samma gång.

Tinto Pesquera har jag provat två ggr, och det är verkligen inget vin för nybörjare - faktum är att det nästan är för mycket gammal sur braxen för mej - trots min kärlek för den gamla världen.

MMM sa...

Ser att det är 2003:an som säljs nu i BS, får fina betyg i Wine Spectator.

"Like a farmer dressed for a night on the town, 90 p" är det ovanligt målande uttrycket.

Frankofilen sa...

Visst finns det lite funk, men det är ju det som gör vinet mer intressant, och det är en läcker kombination med det oborstade och det eleganta. Den här årgången tycker jag har känts hyfsat ren, däremot brukar det finnas en hel del flaskvariation och så även med dem vi har druckit. Nolltrean är säkert god, fast jag väntar nog på nollfyrorna om de nu dyker upp.

Tufft att posta ett svar 9:43 MMM, inget köande för dig alltså? ;-)

MMM sa...

Jag åkte ner nu och köpte lite Juliusspital Silvaner - pallade inte med morgonrusningen efter Clos de Papes. Har tydligen varit kaos på Hansakompaniet i morse...

Sparar dessutom så mycket pengar jag kan till en tjänsteresa nästa vecka till Amsterdam - har hittat en affär som säljer Bordeaux till finfina priser. Kommer snart på en blogg nära dej!

Anonym sa...

Pesquera var min definition på kalasvin för ett antal år sedan, men på sistone har jag glömt bort det en smula i takt med att man ändå inte hinner sticka näsan i alla viner man är så himla nyfiken på. En bra representant för det gamla Spanien, som kan smaka gammaldags med kött, jord, läder och tobak utan att smaka misskött som så många andra gjorde.

Och nej, jag orkade inte heller stå i regnet i timtal i morse... Radici med mera lär inte ta slut i dag. Var du där?

Frankofilen sa...

Jag hade egentligen tänkt strunta i det här släppet alla lockande flaskor till trots, men när det väl drog ihop sig imorse så lockade Clos des Papes trots regn och rusk. Fast jag höll mig i skinnet och nöjde mig med mina Clos och gick med bara en liten blick på rieslingberget. Såg halva Finare Vinare längre fram i kön - det såg välfyllt ut i krogarna ;-) Får väl uppleva en del av vinerna by proxy genom deras blogg, men det kanske blir lite påfyllning längre fram vem vet.

finare & vinare sa...

Halvtimmen i kön var snabbt avklarad - det fanns så mycket kul att avhandla med grannen. Helt ok ändå med paraplyet uppe!

Sen gjorde vi hastigt och lustigt gemensam sak med Druckets Magnus, bärande varsina två korgar. Det blev en gemensam hemfärd i bilen under diverse vinprat.

Som en ur personalen sa, bra att det släpps så mycket på en gång att kvoteringen fixar sig själv. Kunderna är helt enkelt tvungna att sprida gracerna lite...

Vi kunde ju inte ta fler korgar än två - så det får bli riesling revisited. Det mesta av dagens inköp måste tyvärr beläggas med hänglås, men 2005 Piaggia Il Sasso har redan visat sig vara ett klipp. Det tog slut direkt på passagen....