fredag 1 februari 2008

2004 Château Les Grands Chênes


Här är vinet som hamnade på en rent uppseendeväckande fjärdeplats när vårt europeiska Parker-alibi GJE med bland andra Andreas Larsson i juryn provade 208 viner från årgång 2004. Hur i h-lvete, tänker ni och det finns förstås en enkel förklaring: i en sådan här provning premieras viner som är drickfärdiga tidigt och de mer namnkunniga första cru:erna är många år från att vara klara. Icke desto mindre handlade det om blindprovning och det här vinet hamnade framför prestigeslott som Pavie (6:e plats), Mouton Rotschild (11:e) och Latour (29:e). Resultaten kunde dessutom reproduceras i en senare provning varpå en livlig debatt utbröt på franska forum. Ganska många hade invändningar mot mängden ek, medan andra tyckte vinet var underbart som det är just nu. Kanske kan det hela sammanfattas som någon skrev: "Les Grands Chênes ne doivent être dégustés ... qu'à l'aveugle." Jag har i vilket fall som helst varit nyfiken på att smaka. Annars var provningen en stor seger för ambitiöse Bernard Magrez som hade inte mindre än tre slott på tio-i-topp (Pape Clément var nummer ett och La Tour Carnet nummer nio). Hans moderna approach med mycket ek retar säkert gallfeber på en del claretkramare.

I glasen hamnar ett blårött vin med en tät doft av cassis, plommon, lakrits och en rejäl fatprägel som luktar dyrt med kryddor, kaffe, vanilj och kakao. Det har en förförisk rund doft det är underbart att sniffa på! Jag lyckas även hitta lite dill, men jag tror knappast Magrez använder amerikansk ek. Munkänslan är medelfyllig men rund med fin koncentration och lite sträv eftersmak. En del fina tanniner men klart drickbar just nu om man inte är för känslig. Utmärkt längd och på det hela faktiskt uppseendeväckande gott! Modernt, fatpräglat och kanske inte allas favorit eller ens en typisk Bordeaux, men oj så bra! Inte helt olikt Château Reignac fast bättre. Priset i Paris i somras var ca 129 kr -även om jag sett lägre- och jag skulle älska att kunna köpa en eller flera lådor av vinet för ganska direkt konsumtion. Hallå importörer! Vem sitter på Bernard Magrez? K sammanfattade det kanske bäst när hon fick en första sipp efter Valcombe: "Oj, jävlar. Bordeaux är alltid Bordeaux".

5 kommentarer:

finare & vinare sa...

Kollade först nu upp GJEs protokoll från provningen. Med sina listor gav det en ju mer lite genomskinlig bild än LGs artikel. Verkligen en förkrossande dominans av högra stranden (med undantag för detta vin - och några till). Antar att det inte kändes helt fel när du såg prislappen i Paris. Som sagt synd att det inte går att få tag i här hemma...

Frankofilen sa...

Alla deras rapporter är intressanta att läsa - och de bidrar ju med en del förklaringar själva med kanske mer eller mindre slutna viner från vänstra stranden etc. Det är delvis därför de brukar göra om provningarna efter några år och senare ändå. Å andra sidan är provningarna otroligt välorganiserade och så blinda det bara går. För tidig konsumtion tror jag de ger en hyfsad bra bild av årgången. Men notera gärna att Grands Chênes får lägsta möjliga "cohesion rate" - dvs det fanns vitt skiljda åsikter om vinet. Och det är väldigt modernt och oklassiskt - men väldigt gott tyckte jag. Om man står ut med eken. Du såg väl var Belgrave hamnade förresten ;-) ...och med bättre cohesion rate än Mouton. Det kanske å andra sidan skjuter trovärdigheten i sank helt och hållet för er...

finare & vinare sa...

Inte alls, 2004 Belgrave står på tur för att drickas igen snart. Det behöver nog bara rätt sällskap...

mmm sa...

Hej Frankofilen!

Har läst din och Finare Vinares blogg nu ett tag, och finner det vara stor läsning! Blev så inspirerad att jag startade upp en egen blogg (dvs närmast kopierade erat upplägg). Hoppas ni inte tar illa upp.

mmm-vin.blogspot.com

Kika gärna in när ni får tid, än så länge finns det inte så mycket - men det fylls på efterhand som flaskorna konsumeras.

Ett par frågor från en bloggnovis:
Hur lägger man in länkar från bolaget utan att få den långa söksträngen som länk?

Hur har ni fått till den högra delen av sidan (den med index!)?

Stort tack på förhand, så kanske vi ses i bloggsfären!

hälsningar
/MMM (från vinforum)

Frankofilen sa...

Hej MMM!
Kul med en till vinblogg. Det verkar redan krylla av Bordeaux ;-)

Blogspot är enkelt att använda. Enklast är att trycka på customize uppe i högra hörnet så kan du själv styra vilka element du vill ha på bloggen. När man skriver en post och vill ha en länk markerar du bara ordet i texten och trycker på "jordglobsikonen". Allt det här och mera tips finns att läsa i blogspots hjälpcentrum ("help" längst upp till höger nu du tryckt på customize).