fredag 1 februari 2008

2005 Château de Valcombe Prestige


Jag gillar verkligen GPs vinrecenscent Thomaz Grehn. Han kör sitt eget race och skriver intressant och kul; folkligt utan att fastna i BiB-träsket. Och visst lyssnar man lite extra noga när han får ett riktigt ryck som nu i februarisläppet när han mitt i ett träsk av "likartade, fruktpackade, rökiga, lättsockrade alkoholbomber" från Sydafrika räddas av en fransos från Languedoc, som inspirerar honom så till den milda grad att han bokar en biljett till södra Frankrike och besöker den familjedrivna domänen dagarna efter journalistprovningen. Underbart! Läs gärna själva hans hyllning här. Det finns ju inget att förlora för 89 spänn, och när man dessutom hittar en del äldre Rovani-noteringar i Wine Advocate där betyget inte någon gång går under 90 poäng så är det bara att köpa. Vi korkar upp redan ikväll för att se om man skall köpa fler flaskor medan chansen finns. 80% Syrah och 20% Grenache.

Färgen är mörkt lila/purpur. Doften känns ganska knuten och domineras av Syrah med inslag av vinbär, körsbär, lakrits, vingummi och lite ekprägel med vanilj. Efter hand tillkommer örtighet som drar åt tobakshållet. Smaken är trots fyra timmars luftning slank och ungdomligt stram med björnbär, lakrits och lite anis. Munkänslan är ganska frisk med en hel del syror och sträva tanniner. Både mitten och slutet präglas av lite vattnig gleshet men det finns lite längd.

Det här egentligen för ungt fast ändå gott. Men tyvärr, det är varken lika bra som en Hermitage eller en Côte-Rôtie trots alla lovord - i själva verket skulle mer än en dryg hundring kanske kännas för dyrt. Därmed inte sagt att det är ett dåligt vin; tvärtom - det här är riktigt välgjort och gott och en lysande kandidat när det drar ihop sig till grillning som omväxling till alla Nya Världen-viner under hundralappen. Jag gillar det här mycket mera än tex Chateau Etienne Vieilles Vignes i samma prisklass, och det känns verkligen franskt. Det kommer garanterat att fortsätta utvecklas under närmaste året/åren men jag är ändå tveksam till att köpa fler flaskor - mest för att vi inte direkt saknar vardagsviner att dricka nu i den här prisklassen. Möjligen blir det någon flaska till höstens grytor. Fast absolut värt att prova, och ett väldigt bra köp. På ett personligt plan måste jag tyvärr notera att det är andra månaden i rad som jag inte riktigt håller med om Grehns superfynd (förra gången gällde det Scrimaglios 2003 Barbaresco), men jag kommer garanterat att fortsätta läsa.

PS. Vi smakar om vinet efter två dagar. Doften är lite stickigare och vinet känns på det hela lite eldigare, men det serveras också varmare än i fredags. Jag hittar lite animaliska inslag som jag inte kände förra gången. Det har breddat sig lite, även om det fortfarande är lite glest i mitt och slut. Eftersmaken har utvecklat lite extra chokladig bitterhet och är fortfarande ganska sträv (ektanniner?). Men det är gott och bra om man nu har rimliga förväntningar. Väl värt att prova, och någon flaska får vi nog klämma in.

5 kommentarer:

Harald sa...

Alltid kul när ni korkar upp nyheter så fort, tack för den posten! Då slipper jag hålla utkik efter den trots allt :).

finare & vinare sa...

En mer rimlig jämförelse borde väl vara andra viner från côtes-du-rhône i ungefär samma prisklass.
Och jämför man med viner från norra languedoc (exempelvis pic-saint-loup) är väl detta med i matchen upp till 150 spänn. Grehn bäddar tyvärr för en besvikelse när han jämför med rhônedalens allra största appellationer. Glömmer man bara det, så är ju vinet ändå ovanligt bra i sin prisklass. Så vi prövar och lägger en handfull åt sidan ett tag. Och precis som du, sparade vi en halvöppen flaska. Få se vad som händer med den...

Frankofilen sa...

Visst är det bra, jag kan inte på rak arm påminna något bättre franskt syrahdominerat vin under hundralappen just nu. Fast hade jag betalat 150 spänn hade jag nog inte varit lika nöjd, det känns fortfarande hyfsat enkelt, och jag saknar lite koncentration och längd. Hemligheten är kanske att prova blint? ;-)
Visst bäddar Grehn lite för en besvikelse med sin härligt passionerade uppskrivning - fast för honom verkar ju vinet helt klart vara i klass med Rhônedalens storheter; han delar ut 4+ av 5 i kvalitet. Inte mycket uppsida då inte.

finare & vinare sa...

S fick det blint under lördagskvällen: "Vad är det här, det är ju riktigt gott" "Du drack det senast igår!".
Ska man nu vara riktigt ogin finns det väl något lite slappt i strukturen. Å andra sidan har vinet tät frukt och en mjuk och skönt chokladig munkänsla. Grehn är förlåten, vi vill också åka på spontan weekendprovning i södra frankrike;-)

Frankofilen sa...

Underbart -"du drack det senast igår". Hälsa S att jag är med i samma klubb. Av olika anledningar återkom vi aldrig till flaskan igår, det får bli en sipp ikväll istället om nu vinet klarat sig.