lördag 19 september 2009

2005 Chanson Beaune 1er Cru Clos du Roi


Det är något visst med Bourgogne. Och så här års när skogarna dignar av svamp och löven börjar skifta mot rött kommer suget efter god Pinot Noir oftare än vanligt. Vi har varit nyfikna på att smaka Chansons nollfemmor ett tag, och vad passar väl bättre till rosastekt ankbröst?

2005 Chanson Beaune Clos du Roi har en ljusröd färg med vattniga kanter, helt transparent. Som vanligt med Bourgogne är det inget fel på doften - parfymerad, eterisk och rätt ljuvlig. När lite volatila inslag av nagellack och målarfärg blåst bort dansar lätta blomtoner överst på en bakgrund av rödlätt pinotfrukt med vinbär, jordgubbar och rabarber. Man får både grillat kött och kryddor innan allt avrundas med sandelträ, jord, örter och lite kaffeskyar från faten. Näsan kunde stanna i kupan hela kvällen...

...och kanske borde man ha låtit den göra det. Känslan efter att ha smakat är tyvärr besvikelse. Visst finns här höga syror och viss elegans, men vinet känns tråkigt nog utspätt och blaskigt, som om någon slagit i en skvätt vatten. Vitvinsfräschör, visst, men kroppen är spinkig på gränsen till anorektisk, och även om aromerna klingar kvar en stund känns det som om någon dragit ner på färgmättnaden. I den här prisklassen förväntar jag mig åtminstone färg-TV även om man kanske inte kan kräva widescreen med surroundljud. Eftersmaken är gles men ändå hyfsat lång, örtig och syrlig. Trist på så fina förväntningar.

Jag får klamra mig fast vid de vanliga undanflykterna; ni vet dem om svår fas och lagringens mirakel. Men ikväll är den här flaskan långt från vad jag kräver för prislappen. Och det är en bra bit från den njutning som jänkarpinoter från Fort Ross och Hansel bjudit på för samma pengar den senaste tiden. Tänka sig. (87-88+?)

PS. En mer positiv upplevelse här.

21 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Goish, det var det värsta! Prova för all del inte Pillots 2007 Pommard Rugiens... den bör landa på högst 86-87p ;-)

Once you pop, you can't stop. Dags att planera permanent flytt till USA?

Frankofilen sa...

Flytta till Cali? Gissa om jag har lekt med tanken sedan vi var där? Men det blir nog Sverige ett tag till...

Men det här vinet...det hade onekligen varit intressant om ni hade fått smaka ur samma flaska. För att bourgogne är underbart råder ju ingen tvekan om. Jämför t ex de två smakprov vi fick hos Niklas häromveckan. En helt annan nivå än den här vattenskadade minan ;-)

Vi får se hur nästa flaska är.

Finare Vinare sa...

Kanske dags att poppa en Volnay från Pousse d'Or för säkerhets skull? Bara för att kolla läget och kalibrera... måhända har ni blivit bortkollrade där borta och gamla bourgogne inte längre kan tillfredställa era hedonistiska lustar?

Vattenskadad mina.. euchh!

Frankofilen sa...

Det är alltid bra att kalibrera sig, men det var ju just Pousse d'Or som levererade så fint och hedonistiskt häromsistens. Och det efter ett gäng Napa cabs...

Nä, snus är snus, och vattenskadade minor är vattenskadade minor ;-)

I alla fall den här flaskan just ikväll.

Anonym sa...

Bonjour!
Riktigt supertrevlig blogg det här!
Blev också lite besviken på Clos du Roi.
Lite vattning som du säger. Sniffet roligare än smaken.
Har stött på roligare representanter för
Bourgogne 2006 i samma prisklass (Jaques Prieur Beune Champs Pimont
eller Vosne Romanee fr. J. Drouhin t.ex.)

Bästa Pinot Noir-upplevelsen i trehundrakronorsprisklassen i år är hur som haver
Pommard Le Chaniere. Visserligen en 2005:a men ändå. Grät nästan en skvätt när flaskan var tom.

Blev lite besviken på Fort Ross faktiskt. Lite köttig och sötsaftig i mitt tycke.Bra men en hundring för dyr.

När man ändå är inne på PN och Bourgogne vill jag slå ett slag för Bruno Clair. Riktigt schyssta viner.

MVH Jocke

Mr J sa...

Eftersom jag köpte ett par flaskor efter genomgående goda vitsord väljer jag att skylla dina intryck på korkdefekt, uppenbart lagringsbehov eller allmänt nedsatt omdömesförmåga hos provaren. För inte kan det väl vara ett tråkigt vin? Är inte Bourgogne känt för att leverera kassaskåpssäkra vinupplevelser till rena vrakpriser?

Frankofilen sa...

Mr J - jag hoppas på alla de där ursäkterna och lägger till saker som "root day" och en måne i ofas. Jag sitter också på fler flaskor och håller tummarna. Samtidigt kan man inte göra annat än att följa sin näsa och sina smaklökar oavsett vad som står på etiketten...

Frankofilen sa...

Jocke - Maréchals La Chanière har ju fått fina vitsord på många håll. Tyvärr passade jag på nollfemman.

Fort Ross verkar inte vara allas tekopp. Vi drack en flaska häromveckan. Visst har den mindre finess än mången bourgogne, men samtidigt fin frukt och helhetskänsla tycker jag. Däremot är det inget jag tänker spara så länge.

Finare Vinare sa...

Jocke, väldigt kul att höra att 2005 La Chanière redan framkallar så starka känslor.. Vi tyckte att den var så väldigt outvecklad när den kom, men lovande, så vi la undan en låda för framtiden. Men försöker nog hålla oss något år till...

Utifalll någon av er köpte 2005 Château de Chamirey Mercurey när den släpptes för ett par år sedan kan vi berätta att den är inne i en riktigt skön drickfas just nu...

Frankofilen sa...

Chamirey låter bra. Inga problem med osköna syror som i somras?

Finare Vinare sa...

Nä, det vara bara den flaskan - i slutet av juni var det väl. Sedan dess har vi avverkat fem stycken, och de har levererat sin njutning lika säkert som ett schweiziskt urverk.

Mårten sa...

Förvånande och lite oroande med 2005 Clos du Roi. Vi drack den i våras och vår flaska var absolut utmärkt - en av årets bättre PN-upplevelser så här långt. Får verkligen hoppas att det var något fel på din flaska med tanke på att vi lagt ner ett par stycken i källaren.

Annars går jag mest och fantiserar om vinerna från La Pèira en Damaisèla (klurigt producentnamn det där), som Gabriel begeistrat marknadsförde nu i veckan. Ska bli riktigt kul att testa, givet att man får sin beställning!

Frankofilen sa...

FV - knepigt det där med enskilda flaskor. Jag får hoppas på något liknande med Chanson...

Mårten - har du smakat vinet och tyckt det var utmärkt är det väl bara att luta sig tillbaka och drömma om övriga flaskor...

Är för övrigt också nyfiken på Bristlys senaste languedocrepresentant. Hoppas bara inte min lokala butik strular till det, det har hänt ett par gånger nu.

Anonym sa...

FV - absolut, säkert är 2005 Le Chanière egentligen för outvecklad
för att knäckas för närvarande.
Har en flaska kvar som jag tänkte spara ett par år.
Men luftad en halv dag och med ankbröst var det hur som helst
en stor njutning.


Bourgogne är rena djungeln och jag är novisen vid spisen.
Men inget känns mer spännande att utforska.

MVH Jocke
PS: Fantastisk blogg ni har! Har hittat mången tips på både vin och mat där.

Anonym sa...

Frankofilen - Tycker ändå att Fort Ross är värd att testa igen. Skulle vara kul med en annan årgång
och matchad med lite mer rustik mat kanske.
Det är väl som med Bourgogne, man får blunda för prislappen.

MVH Jocke

Kayaker sa...

Trist att det inte levde upp till förväntningarna. Samtidigt ger det undertecknad lite tröst med tanke på att jag inte hann få ut tummen och köpa på mig några flaskor...

Fort Ross är väldigt trevligt och jag hoppas verkligen att mina 4 flaskor La Chanière kan bjuda upp till dans framöver. Tillsvidare får de dock ligga till sig.

Precis som vissa andra så är jag också nyfiken på La Pèira. Jag ska nog kompetteringsbeställa lite grand på den fronten.

anders wennerstrand sa...

Jag sällar mig till kondoljärerna - förföriska parfymer på ogina viner är en klassisk besvikelse. Samt till rekommendanterna när det gäller Chamirey, som har levererat duktigt över prislappen några gånger de senaste månaderna. Samt till dem som längtar efter höstpinot när det börjar vina lite kring öronen.

Finare Vinare sa...

2005 Ch de Chamirey finns ju kvar i BS, konstigt nog. Iofs med 40 kr tillägg för konjunktur och plockkostnader, ändå mycket pinot för pengarna...

Kayaker sa...

En lite annan prisklass men är det någon som testat den Chateau de la Tour 2004 som reas ut nu?
http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=99558&Butik=0&SokStrangar=

/Fredrik

CAFÉ ROTSUNDA sa...

2004 Château de la Tour ligger helt i min smak, men jag är ju (bland mycket annat) en "sucker" för terroir-drivna årgångar i Bourgogne. Det är inget stort vin, men de flaskor jag har provat har varit väldigt goda med en hygglig koncentration, tydlig "kalksten", och den lite svala, mer mineraldrivna och läckert syrliga karaktär som man kan och bör förvänta sig av 2004.

Har inte sett att 2004 Château de la Tour från den norra delen av Clos de Vougeot reas ut ... och har heller ingen koll på vad den kostar.
Men jag dricker den gärna.

konjären sa...

Av nostalgiska skäl plockade jag åt mig någon flaska 2004 Ch de la Tour INNAN rean... Minns fortfarande med en lätt rysning den -61:a jag fick chansen att dricka i Wien för snart två år sedan!