fredag 25 september 2009

2004 Produttori del Barbaresco BarbarescoDet är ungefär lika enkelt att pussa sig själv på armbågen som att hitta en artikel om Produttori del Barbaresco som inte innehåller orden "världens bästa kollektiv". Ja, ja vi har fattat! Femtiosex bondläppar från Piemonte och deras promiskuösa druvor, och så en guldpeng på etiketten. Låt oss se hur kollektivet gör jobbet till kvällens lasagne önskad av dottern.2004 Barbaresco
från världens bästa kooperativ har ordentligt sug i doften med sin svalkande bris av menthol, sina parfymerade inslag av rosor och violer, och sina mörkare underströmmar av lakrits, grus och läder. Frukten skiner på det där sättet som man börjar förvänta sig av nollfyrorna, med en korg av vinbär, hallon och torkade röda körsbär. Det här öppnar verkligen upp fint med bara en liten stunds luft. Och så både pinjebarr, örter och inslag av nystruket trä på det. Underbart!

Smaken är slank, elegant och syrlig. Här får man en traditionell nebbiolo av det lättare slaget, med syror som avväpnar vilken béchamelsås man än ställer upp som motståndare. Trots både lite ungdomligt snörp och en juvenil kärnig känsla är det riktigt fint att dricka redan nu. Inte det tätaste vin som någonsin sett dagens ljus i Piemonte, men friskt och fräscht med en tjock lakritsrem till svans. Två tummar upp! (90)

PS. Jag är lika misstänksam som ni mot äldre listningar i beställningssortimentet och hanteringen av årgångar. Men den här flaskan beställdes faktiskt härom veckan, så än verkar det finnas nollfyror kvar hos importören.

3 kommentarer:

Mr J sa...

Tack för rapporten. Hur är det med prisvärdet då priset verkar vara lite högt jämfört med vad man betalar exempelvis i vårt sydvästra grannland? Köpte 03:or i Danmark för 99 DKK.

Anonym sa...

Hej, Din rapport glädjer mig och min kompis som var över och köpte en låda förra hösten av just 04:an.
Priset var 140,- i vår polska valuta hos Philipson Wine.
TC

Frankofilen sa...

Jo, priset är rätt mycket billigare i Danmark än i BS. Samtidigt tycker jag 219 kronor inte är så mycket att snacka om. Ett härligt vin...