fredag 4 september 2009

2006 Fattoria di Fèlsina Riserva Rancia


I karaffen med sig! Ursprungstanken var att låta flaskorna ligga en stund, men det går ju inte att låta bli korkskruven efter Finare Vinares hyllning av den här nya årgången. Senast vi smakade handlade det om nollettan, som till och med lyckades ta sig in på min egen årslista det året. Det känns som att konkurrensen har ökat, men visst är det en del förväntningar som medföljer näsorna ner i glasen.

2006 Fèlsina Riserva Rancia är rätt knuten från början, och börjar egentligen inte sjunga förrän efter flera timmar i karaffen. Då får man å andra sidan en hel kör som med rena och klara röster sjunger Toscanas lov. Det är ungt, men samtidigt en riktigt härlig Chianti med massor av ren, fräsch sangiovesefrukt. De eviga körsbären finns på plats förstås, men också lite rödare inslag av hallon och jordgubbar med violer på toppen. Fatbehandlingen är ursnygg, med precis lagom mängder kafferost och bakkryddor som gladeligen rättar in sig i bakgrunden och låter frukten sköta förstastämman. Färsk, fuktig tobak fyller på tillsammans med oregano och andra örter, och så ett röse av solvarma stenar. Så här skall en Chianti dofta i min värld.

Smaken är elegant och slank där de höga syrorna sätter ordentlig fart på saliven och ger en typisk småsur känsla. Samtidigt finns här mängder av mogen men sval frukt med en härlig intensitet. Tanninerna märker vi nästan inte ens av till en början; vinet känns förrädiskt mjukt bakom frukten, men efter hand dyker de upp, riktigt finmaskiga och mogna som ett fint pulver. Eftersmaken skriker klass: lång och saftig med laserlik precision och massor av mineralkaraktär. Det här är sangiovese och Toscana i all sin prakt, med Berlusconi på behörigt avstånd. (92+)

PS. Den här korken var inte den bästa; vinet hade trängt upp i en kanal längs sidan och läckt lite under kapseln. Kanske är det bara en slump att vårt smakprov av nollettan också hade problem, eller har någon annan noterat undermåliga korkar hos Fèlsinas viner?

PPS. Frågan är om inte monopolets trevligaste personal finns i butiken i Söderhallarna? Servicen är alltid personlig och tillmötesgående med glimten i ögat.

7 kommentarer:

Red Scream sa...

Jag hängde mycket på söderhallarna förut och kan bara instämma, supertrevlig personal. Och med glimten i ögat. En gång bad jag om "bästa pinot noir för under 500 kr" och efter lite funderande föreslog de en champagne... ;-)

anders wennerstrand sa...

Rätt många av Ranciaflaskorna på Söderhallarna hade problem med slask under hatten, förstod jag på personalen. Hoppas att det inte betyder något, men med lite längre horisont blir man ju lite orolig. Äsch, kanske bara att dricka upp asap - det verkar ju funka ;-)

För övrigt, när jag tänker efter, hade min Fontalloro 2004 häromsistens en riktig praktkork, ett sånt där mönsterexemplar som man till och med lägger märke till.

Finare Vinare sa...

Franko - skönt att Rancian funkade, även om den inte drog i riktigt lika många klockor som vår flaska. Hos oss räckte det med en ynka kvart för att vinet skulle vara intresserat av närmare överläggningar och en förförisk tête-à-tête efteråt...

Felsina brukar enligt våra erfarenheter ha ruggigt bra korkar, så klart oroande med slasket. Och vi vill gärna spara.

Söderhallarna har fortfarande landets skönaste och mest rock'n'rolliga personal. Sveriges bästa rockabillybasist för att ta ett exempel. Och hittar man dem inte där längre så kan de ha startat import av sydfranskt...

Håkan sa...

Aldrig några problem med Felsina. Kan det inte vara så att flaskorna är så välfyllda att vinet helt enkelt inte får plats i flaskan?
Bästa kommentaren jag bevittnat på Söderhallarna är när en i personalen tittar undrande på en späd trendig flicka, som behagar beställa katuscider, och säger "skall du verkligen dricka det här. Du kommer tappa håret"
Konstigt nog kommer man alltid hem med väldigt fler flaskor man tänkt sig från Söderhallarna. Och inte alla flaskorna hade något varunummer.

Frankofilen sa...

Håkan - kanske handlar det bara om fyllnadsgrad, tänkte inte på hur mycket ullage det fanns. Vore ju trist om flaskorna fått sig en dödskyss av värme på vägen hit från Toscana... men sådant tror jag inte Vinunic slarvar med.

Intressant att du hörde samma sak från personalen, Anders. Tog de upp det spontant eller?

anders wennerstrand sa...

Nä, snarare lite aktiv tjuvlyssning från min sida...

Johan Andersson sa...

Inget problem med korken i min flaska jag drack i dag. Rätt lång kork, så den borde ju hålla tätt, dock var den ganska "gropig".

/Johan Andersson