söndag 5 september 2010

2008 Domaine Alain Chabanon Campredon


Vi tycks vara många som fallit huvudstupa för Alain Chabanons underbara 2007 Campredon, och med tanke på all optimism som omger årgången gissar jag att det är fler än jag som går och längtar efter nollnian som anländer vilken dag som helst om den inte redan gjort det. Men glöm för allt i världen inte bort nollåttan! Vi korkar upp till timjanglazerad fläskfilé och kan bara konstatera att man ännu en gång sitter med ett vin som levererar väldigt mycket karaktär och njutning för lite pengar. Precis som hos nollsjuan är det den knappa hälften Syrah som skriker med högst röst, men hos den här årgången är druvkaraktären mer klassisk och leder tveklöst associationerna till norra Rhônedalen med aromer av mörka skogsbär, svarta oliver, blod, kött och massor av garrigue som speglar fläskköttets kryddning på ett lysande sätt. En snygg kryddighet med lätt orientalisk touch dyker också upp tillsammans med både viol och lavendel. Gott sniff!

Smaken är slank och sval men inte grön eller gles. Vinet känns tillgängligt och öppet, men har samtidigt en liten och angenäm kärvhet från den svalare årgången. Tanninerna är lite tuffare än hos nollsjuan även om det inte är några problem att dricka redan nu; det är snarast alldeles för lätt att sänka en flaska. Riktigt bra syror, mer än godkänd längd, finfina mineraler i svansen och en klockren småbonnig sudiste-känsla med örter och tapenade - det kan inte bli annat än ett stort leende och två tummar upp. Sköna grejer. (90)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Capmredon är fantastiskt vin för pengarna. Noterar att sammansättningen ändrats mellan 07-08. Inte så insatt i vintillverkning men antar man blandar olika delar tills man är nöjd eller? Det innebär ju i så fall att inte bara årgången spelar in i hur vinet upplevs.

http://3.bp.blogspot.com/_gNrAALKy73w/TIP1IxWOkYI/AAAAAAAABlI/ZNPK8EuAa6M/s1600/DSC00894.JPG

http://1.bp.blogspot.com/_gXo_usTgyyI/TD4LV6M5WRI/AAAAAAAAGVQ/oDgXwZCFBAs/s1600/Campredon+2007.jpg

P.

Frankofilen sa...

Nej, visst ändrar Alain Chabanon på sammansättningen utifrån årgångens förutsättningar, men det är han långt från ensam om i södra Frankrike. Jämför till exempel Château La Nerthe som inte ens gjorde en Cuvée des Cadettes i en årgång som 2007 eftersom de tyckte att deras mourvèdre helt enkelt inte höll måttet i torkan. Men jag tycker ändå det finns en transparens hos Chabanons viner där årgången lyser igenom, som inte bara kan förklaras av några procent syrah hit eller dit.

Martin sa...

Hur är lagringsbarheten, är den drickbar om ett år eller två i källaren?

Frankofilen sa...

Det tror jag absolut, den här årgången har en profil som borde må bra av något års avrundning. 1-2 år borde inte vara några problem, men jag har förstås inga erfarenheter av äldre årgångar.

Martin sa...

Kul, ska köpa några flaskor och pröva, vad jag läst mig till verkar vinets profil passa mig :) tack för tipset!

Anonym sa...

Har svårt att se att någon skulle kunna bli besviken på detta vin. Jag har köpt på mig lite till och kommer nog ha svårt att försöka se dessa utvecklas ;-).

P.