torsdag 30 september 2010

2008 Sigalas Santorini


Vidgade vyer! Jag kan faktiskt inte påminna mig om att vi någonsin druckit ett vin gjort på assyrtiko. Möjligen kan det ha slunkit ned något glas i samband med en charterresa för över tio år sedan, men annars lyser de grekiska vinerna med sin frånvaro här hemma. Helt klart ett misstag, för Sigalas 2008 Santorini är sköna grejer! Ganska fascinerande, egensinnig doft av citrus, gulfrukt, anis och rökiga, kalkiga mineraler tillsammans med en örtkvist. En liten vaniljton får hjärnan att gissa på en gnutta ek, men möjligen handlar det om spökfat. Smaken har viss tyngd och fetma med en smått oljig känsla där frukten känns ganska solmogen samtidigt som syrorna sitter där de skall och stagar upp hela ekipaget. Torrt, fräscht, mineraliskt avslut med en liten angenäm citrusbitterhet. Vinet blev bara godare och godare under kvällen vilket borde tyda på en ljus framtid med några år på rygg. Säkert underbart till grillad fisk eller skaldjur med medelhavet inom synhåll, men smakar inte alls dumt till panerad rödspätta en vanlig torsdag heller. Här får det nog bli påfyllning. (90-91)

PS. Många flaskor kvar från mellansläppet i augusti, annars finns nollnian i BS för några tior mer.

6 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Tack för den påminnelsen. Jag har länge varit nyfiken på assyrtiko men inte kommit till skott. Låter som det är läge att göra ett av de allt mera sällsynta bolagsbesöken.

Frankofilen sa...

Go for it, Ingvar, det här inbillar jag mig att du borde gilla. Bra pris också.

Ulrik sa...

Bra! Stödköp grekiskt vin. Grekland behöver det.
:-)

Vinosapien sa...

visst är den redigt god. här snackar vi vulkaniga mineraler. och precis som du säger...lite medelhavsinspirerad havsföda...inte dumt.

en annan rolig grej är ju att man kan bryta av sitt rieslingberoende med lite andra beniga mineraler.

Finare Vinare sa...

Tack för väckarklockan, Franko. Sigalas var ju en riktig fullträff i somras men av någon anledning blev det inte av att beställa fler. Så, nu är påfyllningen fixad. Och det fanns hyfsat med flaskor kvar för en timme sen.

Grillad svärdfirre med pressad citron, mmm....

Winepunker sa...

Den har varit en favvo för Punkarn några år nu, till grillad bläckfisk och saganaki är den e riktig killer.
Faktum är att uppblandad med 10% var av Chardonnay & Sauvignon Blancoch några procent nya franska fat blir Assyrtiko ännu bättre. När vi var på Santorini senast 2007 drack vi några riktiga rökare som är snubblande nära stora. Potentialen finns, Assyrtiko regerar!