fredag 10 september 2010

2004 Sportoletti Villa Fidelia


Snabb lägeskontroll av denna umbriska bordeauxblend. Här har väl inte hänt så värst mycket på två år. Ursnyggt sug i doften med fatad, mintig, salmiak- och tobakstonad cabernetkaraktär, men samtidigt rätt tydlig varmklimatskänsla i munnen med för Italien ganska låga syror, sötfrukt och lite eld i baken. Inte för mycket hetta men rätt långt från 2000 Montrose, eller för den delen förra fredagens obloggade 2005 Château L'Arrosée med sin ursköna torrhet trots en generös, smått sötfruktig nos. Bordeaux it ain't (och det är ju tyvärr rätt lite som är det förutom Bordeaux) - men det är väl heller inte riktigt meningen. Absolut gott, men Galloni är galen med 94 pinnar. Å andra sidan är Suckling precis lika tokig med 86. Håller säkert ett bra tag men kanske med ganska begränsad uppsida härifrån. (90-91)

5 kommentarer:

Vintresserad sa...

Hur var 05 L'Arrosee? Vi har upplevet att de flesta 05or från lite bättre slott fortfarande har ganska stängt...?

Frankofilen sa...

Jag har ingen aning om hur länge flaskan hade luftats, men väl i glasen fanns här inget stängt. Däremot en väldigt generös småsöt fruktighet i doften parad med en klassisk munkänsla med torrt, mineraliskt slut. Svingott nu, men såklart ingen som helst brådska. Själv försöker jag låta bli att ens titta åt nollfemmorna...

Henrik sa...

Hmm, Galloni är galen med 94p, Suckling tokig med 86 - härligt då med Franko som voice of reason med 90-91. -:)
Skämt åsido, ibland undrar man över vad som hände. 86 är inte dåligt, men väldigt väldigt långt från något som jag uppfattar som 94 - och l'Arrosée var ju i den häraden i min mun.
Oavsett vilket, det är illa att det ska vara så svårt att hitta substitut för Bordeaux med tanke på den surrealistiska prisbilden - och tiden vinerna kräver på rygg.

För övrigt, vad gäller luftningen på l'Arrosée, jag vet inte vad Nettare hade läst för eder och vilken hand han lagt på flaskan, men ett par tre timmar i karaff fick den i alla fall. Och var chockerande spelbar och suveränt god. Vi var inne på en 01:a, för den hade inte karaktären av ett varmt år. Parkers drickfönster stänger 2038 (enligt note 2008) och han rekommenderar väntan till 2015 då vinet ska ha nått sin "plateau of maturity".
Jag väntar inte till 2038 - kanske inte ens till 2015.

Frankofilen sa...

Hmm, ja det där lät kanske ovanligt arrogant till och med för att koma från moi ;-)

Men att jag personligen inte skall öppna plånboken för mycket efter Sucklings pipa har stått klart rätt länge, så hans 86:a läggs bara till den väl tilltagna bevishögen för ovanstående påstående. Problemet är att jag fortfarande inte riktigt begriper hur jag står i förhållande till Galloni. Varför 94 till denna rätt sötfruktiga och lite eldiga bordeauxblend, men samtidigt "bara" 90 till den i mitt tycke klart bättre och elegantare 2004 Ghiaie della Furba? 94, det är ju där han sätter Roagnas 2004 Asili...

Sedan har jag en tendens att hamna lite ljummet mittemellan när det handlar om viner som fått spridda betyg hos proffsen. På många sätt roligare att kunna positionera sig på ena kanten...

Henrik sa...

Ja, nej, Sucklings kalibrering är inte enkel att hålla i handen. 86p hit för ett vin man själv tycker är klass, 92p dit för något man själv uppfattar som ett habilt bruksvin ...
Jag får i bland för mig att Suckling vill vara som Parker, då och då prygla någon stor, erkänd vinmakare, då och då hylla något billigt.
Oavsett vilket, dessa spridda poängskurar får inte mig att rusa efter en "sötfruktig och lite eldig bordeauxblend", det får det inte.