fredag 2 mars 2012

2005 Sottimano Barbaresco PajoréFörväntningarna är ganska uppskruvade efter den urgoda nollfyran av det här vinet som Henrik bjöd på somras. Tyvärr infrias de inte riktigt ikväll, även om det smakar gott. Vinet är förstås för ungt, men känns ändå lite bekymrande kantigt med torra, chokladiga tanniner trots att vi lagt på rätt bra glidvalla i form av en risotto med osso bucco. Och så finns här en ansenlig del mörka och fatade drag där tobaken, chokladen och det grillade köttet till viss del skymmer de mer terroirdrivna röda tonerna av nypon, järnfilsspån och blommor. Blint hade jag sannolikt hamnat i Serralunga snarare än i Barbaresco. Samtidigt är det ingen tvekan om att vi har en nebba i glasen, och det är svårt att gnälla på den rikliga mineralkaraktären i eftersmaken. Som sagt - ingen riktig fullträff ikväll utifrån förväntningar, men förhoppningsvis rättar mycket till sig bara man ger vinet lite tid på rygg. (90+?)

7 kommentarer:

Joanna sa...

Hej tänkte bara tispa om att jag kör en dagensbloggtävling varje dag där du har chans att länkas inför mina 400-600 unika läsare/dag.
Sen kör jag även andra tävlingar med fina priser så passa på att gå in och anmäl dig:)
om du inte vill ha såna här kommentarer ber jag om ursäkt och hoppas du får en underbar vecka!!PS. Länk till tävlingarna finns i vänsterspalten av bloggen och eftersom de är en ny dagens blogg varje dag så kolla så du anmäler dig i just dagens och inte en som redan är avslutad:)

Finare Vinare sa...

För att återgå till själva vinet, så tackar vi för den här provkörningen. Lite överraskande - man hade väl onekligen hoppats på mer - men samtidigt var vi tröga nog att missa Atoms reaerbjudande innan flaskorna tog slut. Man borde nog ändå prova nollsexan, men som vanligt - bäst att börja med en à två flaskor för att kolla hur det landar hemmavid...

Frankofilen sa...

Vinet känns faktiskt fortfarande på uppgång mer än fem timmar efter karafferandet, så jag ropade kanske hej lite för tidigt. Extra plus för en helt galet läcker mineralkaraktär, men samtidigt går det inte att komma ifrån att det är en lite fyrkantig och mörk rackare med tydliga drag av trä. 2006 Monvigliero hade nog landat bättre som det låter...

Joanna - ha en bra vecka själv.

Italienska viner sa...

Har själv blivit lite "bränd" av Sottimano. Barbaresco Currá 2007 var så platt att jag inte nändes blogga om den - vilket kan tyckas anmärkningsvärt när man talar om ett €40-vin.
Vi besökte gården 2010 och blev väldigt "professionellt" mottagna, men det saknades det där hjärtliga som man är så bortskämd med i Piemonte - ungefär som vinerna, kan jag tycka. Jag förstod att man antagit en ny och försiktigare ek-regimen fr o m 2008/9, mer "i takt med tiden".

/Patrik

Henrik sa...

Jag har både 05 och 06 på ingång, ska bli intressant. Jag har fått för mig att 05 är mer ojämnt än 06 och att 05 när det inte riktigt stämmer har omogna tanniner som särskilt inte kommer överens med nya fat. Det låter ändå inte helt fel ...

Skäggiga damen sa...

Jag läser både här och där om Osso Buco i sällskap med Nebbiolo. Jag vet inte jag, men jag fick till det till 110% med 2006 Chianti Rufina Riserva Bucerchiale och saffranrisotto. Den kombon får 96 parkerpoäng. :-)

Henrik sa...

Även jag körde osso buco till den här och får tacka för att du justerade ner mina förväntningar ...
Skämt åsido, jag håller nog med i det mesta, särskilt det där med Serralunga och mineraliteten. Det här är ett mörkare vin än 04, här finns inte jordgubbstjära, i alla fall inte utan en anstrykning av plommonchoklad ...
Ett gott vin som växte tydligt, sista glaset var klart godast, då började frukten ljusna en aning tack vare växande inflytande från menthol och mineralitet.
Kan absolut inte klaga på köpet, men samtidigt var det inte alls unikt. Hoppas på en bättre prestation av 06.