måndag 26 mars 2012

2008 Girolamo Russo San LorenzoEtna är hett just nu, och sakta men säkert breddas sortimentet i Sverige. I början av månaden lade importören Bristly upp sin första producent i BS, och vi drar en kork för att se om man skall beställa fler. För en mer noggrann presentation av den pianospelande litteraturvetaren Giuseppe Russo och hans viner styr man med fördel kosan till Wine Virtuosity.

Girolamo Russos 2008 San Lorenzo behöver i ärlighetens namn flera timmar i karaff för att komma till sin rätt. Egentligen skall man förstås lagra de här grejerna, men ikväll handlar det mest om att få en känsla för vinet. Här har bestämt lite nya franska fat varit inblandade. Doften vecklar ut sig med tobak, kryddor, bittermandel och choklad, men träaromerna inrättar sig i helheten och här finns inget sötsliskigt eller kletigt. Däremot mängder av grusiga, vulkaniska mineraler och en frukt med plommon och maraschinokörsbär. Överst hänger slingor av menthol och blommor.

Smaken är maffig med maraschinofrukt, en tättvävd tanninmatta och en bred avslutning som till en början känns en gnutta varm. Faten kickar in med lite mörk choklad och tobak, och även om jag hade önskat lite mer driv och spets i syrorna är det svårt att inte imponeras av bygget. Visst, en smula internationellt känns det onekligen med fatkaraktären, speciellt om man jämför med saker som Calabrettas kompromisslösa Nonna Concetta. Och den riktiga drickglädjen infinner sig nog först efter lite lagring, men här händer ändå härliga grejer med luftning och det finns så mycket av jordmån och druva också. Väl värt att testa om man är nyfiken på Etna. (91+)

2 kommentarer:

castor fiber sa...

Kul med nya tips på Etnaviner. Provade häromdagen mitt första nerellovin (erse), minst sagt spännande. Skall inhandla den här liraren nu som lite jämförelse.

Frankofilen sa...

Hmmm, Erse har vi ju haft liggande utan att det blivit av att prova. Gissa vad som finns i glaset just nu? ;-)