torsdag 8 mars 2012

2009 Domaine Michel Lafarge Bourgogne Passetoutgrains L'ExceptionBourgogne Passetoutgrains är inget vi dricker ofta. Vanligen handlar det om enkla viner på gamay och pinot noir, ibland uppblandat med lite chardonnay, pinot blanc eller pinot gris. Det säger sig väl kanske självt att man som producent inte använder sina bästa druvor till ett vin med den här ambitionsnivån. Men nu är inte alla viner lika. Och när rödfruktsmästaren från Volnay, Domaine Michel Lafarge gör en passetoutgrains lönar det sig att kika lite extra.

Till att börja med rör det sig om en förhållandevis hög andel pinot noir (50%) blandad med lika del gamay. Druvorna har växt på 85-åriga stockar gränsande till Volnay och Meursault, och hela vinifieringen har skett med sedvanligt ärketradionella metoder. Jordmånen består av lera och kalksten, och alla domänens viner är biodynamiska sedan femton år tillbaka. Och så får man en bit av Bourgognes historia på köpet. Det här vinet fanns med redan när Lafarge på trettiotalet var bland de allra första att buteljera och sälja viner under egen etikett.

Men vad får man i glaset då? Jo, ett lättfotat, sirligt vin med en skön, eterisk doft. Kroppen är slank och lätt utan att vara speciellt gles, och eftersmaken sträcker ut på ett fint sätt, speciellt efter lite luft. Helheten känns otroligt transparent, vilket märks inte minst i svansen där Lafarge knökat in en imponerande mineralkaraktär. I nosen minglar bärig rödfrukt tillsammans med jord, blommor och en liten örtighet med oavstjälkad känsla. Gamayen lägger ut lite köttiga drag med inslag av välhängd biff eller lufttorkad skinka.

Det här är riktigt sköna grejer i den här lätta stilen, precis ett sådant vin som drar störst nytta av ett varmare år som 2009. Vinet blir bara godare och godare under kvällen och kommer att sitta som en smäck till exempelvis en kycklingsallad framåt sommaren. Vill ha några flaskor till. (89)

PS. Nyhet i marssläppet, 150 pix. Flaskor finns kvar.

1 kommentar:

Martin sa...

Verkar väldigt trevligt... ett litet tips till de delar av läsekretsen som inte finns i Malmö eller Gbg är att det numera går att internbeställa till en butik på närmare avstånd, kriterierna är tydligen att det ska vara slut hos leverantören och ha funnits till försäljning i mer än en vecka.