lördag 24 mars 2012

2009 Schäfer-Fröhlich Felsenberg GGVilket vin är det perfekta att möta våren med? Schäfer-Fröhlichs 2009 Felsenberg GG är en stark kandidat, den saken står klar. Fast vän av ordning kan lägga till ett gäng tyska rieslingar från de senaste åren. I min bok känns Tyskland fullständigt ohotat på den vita sidan för närvarande.

Vad har vi här då? Jo, en ganska nyvaken Grosses Gewächs som mår bäst av lite luft, men som ändå inte har något emot en tur i vårsolen. Först fläktar lite svavelunknad förbi, men nosen bygger på sig efter hand med citrusfrukter och gröna äpplen uppblandade med lite mer tropiska drag av persika och mango. Här finns inga piggelintoner, däremot en del grönt från växtriket med både en massa blommor och en liten örtkvist med dragon. Köttiga drag av buljong fyller på, och så en massa rökiga mineraltoner. Gott sniff!

I munnen landar ett slankt och fräscht vin med mer spets än bredd. Här finns inte samma viktlösa koncentrerade tyngd och djup som hos exempelvis Nahegrannen Emrich-Schönlebers 2009 Halenberg GG, men man får en god, frisk smak med ett skönt driv framåt och en knivskarp precision i skärpedragningen. Avslutningen är härligt lång med citrusoljor och mängder av mineraler. Väldigt ungt förstås, men ett riktigt god salivstartare redan nu. (92)

PS. Ett av årets mest galna tillbud hos Atomwine - 189 DKK, tyvärr slutsåld. Finns också kvar på SB.

PPS. Punkarn pogodansade här.

3 kommentarer:

Hammerhead sa...

Gott skit, men Felseneck är två till tre pinnar bättre.

Frankofilen sa...

Mmm, kan tänka mig det. Har nyss fått hem 2010 Felseneneck som verkar ha fått kritikerna att gå i spinn. Har du provat?

Hammerhead sa...

Tyvärr inte, bara 2009 (vilken kräver en del luftning för att komma till sin rätt). Hmmm, ständigt dessa nya årgångar...