lördag 24 mars 2012

2008 MontevertineMontevertine gör det igen! Fast i en kanske aningen strängare skrud än de senaste årgångarna. Å andra sidan fullständigt skriker vinet ut sitt toskanska ursprung, och det handlar om Toscana precis som man vill ha det. När sangiovese känns allt mer irrelevant för mig sveper som vanligt Montevertine in och tänder gnistan.

Doften bjuder på körsbär och röda äppelskrott tillsammans med en massa grusiga mineraler, menthol och svart té. Lite blommig parfym, lakrits och försiktiga kryddor skall också med på turen, och så något som känns som begynnande mognadstoner redan nu med undervegetation och färsk svamp. Kanske har den på pappret något knepiga årgången skjutsat på utvecklingen en smula?

Smaken känns dock fortfarande påtagligt ung med höga, spänstiga syror och nästan lite kartighet i körsbärsfrukten. Tanninerna bjuder på några sköna drag med ettans sandpapper, och de rikliga mineralerna riktigt gnistrar i eftersmaken. Vinet är slankt men absolut inte glest; frukten bär ut på ett skönt sätt och syrorna trycker ned gaspedalen rejält in i sista kurvan. En vacker och ren tolkning av både sangiovese och den toskanska terroiren. (92)

2 kommentarer:

Hammerhead sa...

Skumt vin detta, inget för nybörjare/frukthoror. Det tar ett tag innan man inser storheten i det finstilta.

Frankofilen sa...

Mmm, finstilt storhet...

Framför allt tyckte jag den här årgången behövde lite mer luft för att visa upp sig, åtminstone i jämförelse med 06 och speciellt den ultraförföriska 07.