fredag 10 augusti 2012

2010 Sandhi Pinot Noir Bien Nacido

Vi fortsätter att begå barnarov på spännande kaliforniska producenter medan vi kan. Det blir nog ont om dem när vi kommit hem till Sverige. Sandhis sköna 2009 Evening Land Tempest gav mersmak häromsistens. Plopp på sig, 2010 Pinot Noir Bien Nacido.

Det här är uppenbart ungt, trots att vi givit vinet några timmar i öppen flaska med ett glas borthällt innan middagen står på bordet. I doften är det framför allt är den helt oavstjälkade stilen som sticker ut, med massor av kryddiga, smågröna drag. Men det handlar absolut inte om någon omogen grönhet; här finns även en fin matta av ganska mörk pinotfrukt där körsbär och hallon skriker högst. Med luft plockar vinet upp mer av jord och fuktig skogsglänta. Inte direkt plågsamt att sniffa på.

Om doften känns lite stjälkig och outvecklad så är munkänslan betydligt mer harmonisk. Ja, här får man helt enkelt dra fram den gamla slitna klyschan om att allt finns på plats. Mmm, vilken underbart sval men tät frukt, vilka fina, friska syror och vilken silkig tanninstruktur. Faten sitter långt uppe på läktaren och ställer inte till något bråk alls. Även om uppsidan känns uppenbar smakar det här fantastiskt gott redan nu, med massor av körsbär och kryddiga stjälktoner i den mineraliska, torra eftersmaken. Återigen ett lysande hantverk från Sandhi. $45 (91-92+)

6 kommentarer:

zwampen sa...

Sandhi finns på Vinopia!

Frankofilen sa...

Wow, kul Mr Z. Tog du hem alla lägena?

E och F sa...

Hej Franko, trevliga och inspirerande inlägg som vanligt! Finns det en möjlighet till en lista? "Detta måste drickas från Kalifornien" Har sämre koll på detta område då mina smaklökar är åt det italienska och tyska hållet, men jag vill gärna lära mig mer och framförallt dricka mer!

Erik

Frankofilen sa...

E och F - det går inte att göra en sådan där lista. Visst, man kan fylla den med Screaming Eagle och Harlan och gud vet allt som man väl kanske egentligen borde smaka när man snackar Kalifornien (precis som man egentligen kanske bör man smaka Latour och Lafite någon gång när man snackar Bordeaux) men som man som vanlig dödlig knappt har en chans att komma i kontakt med. Däremot finns det mängder med lysande viner i billigare prisklasser från mängder av producenter.

Ett sätt är väl att köpa någon enstaka flaska här och där och se vad man gillar. Power Cab eller mer gammeldags grejer? Gillar man karaktären från bergslägena eller dalbotten? Eller skall man kanske skippa cabernet och istället prova Pinot? Eller syrah? Eller alltihop ;-)

En hel del av de viner vi har druckit under semestern har ju svensk importör, och har man nära till Danmark blir det ännu enklare.

Det finns mycket gratisläsning på nätet, men vill man ha en samlad översikt över en massa intressanta producenter är annars Livets Godas (eller rättare sagt Michel Jamais) tjocka specialnummer om Santa Barbera resp Napa Valley riktigt bra läsning på svenska. Jag tycker deras specialutgåvor är mycket bättre än enskilda nummer av tidningen (även Andreas Larssons specialnummer om Bordeaux rekommenderas skarpt). Dessa utgåvor går ut gratis till prenumeranter, men det kanske går att beställa via tidningens hemsida.

E och F sa...

Haha okej tack för ett omfattande svar!

Ska kika mer på era favoriter ni bloggat om, de brukar falla mig på läppen!
Och Livets godas extranummer har jag hemma, någonstans...
Tack för tipsen

Erik

Frankofilen sa...

Ja, det blev kanske lite rörigt. Men enklast är att låta nyfikenheten och den egna smaken styra.