fredag 20 juli 2012

Middag på RN74


Vi tar ut en rak kurs ner mot downtown för lite avspänd fine dining på tu man hand på RN74. Här kan man (såklart) dricka bourgogne tills man stupar, men eftersom vi nu ändå är på bortaplan känns det logiskt att dricka inhemskt. Vi har siktena inställda på huvudsommelieren Rajat Parrs egna etikett Sandhi, men möts tyvärr bara av röda stämplingar i vinlistan. Allt är slutsålt förutom en halvpanna av chardonnayen. Det är förstås inte svårt att hitta lämpliga ersättare, men jag kan inte låta bli att nämna för sommelieren att det vore roligt att prova något från Sandhi.  

-Oh, ok, hold on. Jag skall se om jag inte kan hitta en kvarglömd flaska längst ned i lagret.

Några minuter senare dyker han upp igen med svettig panna och en flaska 2009 Pinot Noir Evening Land Tempest i handen. Will this do? You bet...


Först ett halvdussin East Coast Oysters...

 ... följda av herb-roasted marrow bones, grilled della fattoria bread, bacon marmalade. Lusten att slicka tallrikarna blev just övermäktig...

 Roasted breast of Liberty Farm duck, glazed crepinette, vegetables garbure, chanterelle mushrooms...


I stora bourgognekupor landar ett vin med fint sug i doften och ett härligt djup i den rätt mörka körsbär- och hallontonade frukten. Det här känns oavstjälkat, med massor av örtiga, kryddiga, kådiga, skogiga drag. Faten kan inte vara nya mer än till sådär 30-40% och vinet öppnar upp fint efter någon halvtimme i karaff. Smaken är sval med höga, snudd på vitvinsfräscha syror samtidigt som den rena frukten fyller ut på ett skönt sätt. Egentligen talar förstås den stjälkiga kryddigheten och de tilltagna men finmaskiga tanninerna för att man skall lagra det här, men det är otroligt läckert att dricka nu också. Eftersmaken är välbalanserad (13,5%) och mineralisk med ett skönt häng, ja det är helt enkelt urgott i en svalare men ändå uppenbart kalifornisk stil. Bravo! $110 (93+)

Hit kommer vi gärna tillbaka, både för menyn och för vinlistans skull.

3 kommentarer:

CAFÉ ROTSUNDA sa...

Kul läsning!

Jag älskar RN74, middag där på söndag är redan inbokad.

Sandhi är riktigt trtevliga viner, och de blir bättre och bättre också. Kul!

Michel

Italienska viner sa...

Härliga poster! Inspirerande. Så till den milda grad att det dras korken ur en Calera PN 2009 i det IV'ska hemmet, as we speak. Bara en sån sak!

/Patrik

CAFÉ ROTSUNDA sa...

Gott Italienaren, men hoppas du har kvar någon eller några flaskor, Calera visar sina allra finaste och mest komplexa sidor efter cirka 10 år.

Skål!

Michel