torsdag 19 juli 2012

2 x Calera

Tjurskalllen Josh Jensen och hans pionjärarbete uppe på Mount Harlan har vi snackat om förut. Vi har druckit massor av hans instegspinot som dykt upp i ordentliga mängder i nyhetssläpp de senaste åren. Ikväll håller vi i en middag och passar på att hälla några av hans vingårdsviner.


2010 Mount Harlan Chardonnay landar i glasen till en förrätt på grillade jätteräkor, mango, vårlök, gurka, koriander, lime och glasnudlar, med köttet från några rejäla ben från Dungeness Crab inslängt bara för att det är så gott. Här får vi en stenig, gulfruktig chardonnay, med skönt avvägd fatrosting. Det finns lite snudd på sur lie-liknande drag som gifter sig utmärkt med skaldjuren, och frukten plockar upp inslagen av solmogen mango perfekt. Smaken är slank och stenig, och ger mången vit Bourgogne en tuff brottningsmacth för pengarna, men samtidigt finns lite solsken i svansen som tydligt håller ursprunget kvar i Kalifornien. En riktigt god och svalt balanserad chardonnay som framkallar stora leenden runt bordet. $27 (90-91)

2009 Pinot Noir Ryan's Vineyard får tampas med stora bitar grillad New York Strip Loin och en gratäng på aubergine, vitlök, tomatsås, mozzarella och jänkarparmesan. Kanske hade en rejäl Napa Cab varit ännu bättre, men här finns tillräckligt av både frukt och syror för att stå upp mot både köttet och gratängen. Det här är en uppenbart oavstjälkad rackare, med massor av skogiga, kådiga, kryddiga drag över den mörka frukten. Skön struktur i munnen med bra syror och lite mineraler. Det här är uppenbart gjort för lagring och känns alldeles för ungt och handlar mest om potential. Men det gör inte alls ont redan nu... $37 (91+)

Inga kommentarer: