fredag 13 juli 2012

2009 Philip Togni Cabernet Sauvignon Tanbark Hill


Philip Togni får anses vara en levande legend. I ungefär trettio år har han gjort sina gammeldags viner högt uppe på Spring Mountain, efter att dessförinnan varit vinmakare åt andra i flera decennier. För två månader sedan hällde Anders en blind nollnolla som jag inte har kunnat släppa sedan dess. På pappret är det en svag årgång, men vinet var ett av de godaste jag druckit på länge. Perfekt balanserat, knökfullt med mineraler och så Bordeauxlikt att jag utan att blinka spräckte en lång vinstrad i den ädla sporten Spot the Claret. Helt klart min sorts cabbe.

Om några veckor besöker vi familjen Togni uppe på berget, men det går inte att låta bli att redan nu plocka upp en flaska av senaste årgången av andravinet Tanbark Hill när vi svänger förbi K&L Wines. Mmm, det finns visst lite av Togni-magin här också. Doften är rent ljuvlig, köttig och kryddig med fint djup i den mörka körsbärstonade bergsfrukten där lite skogiga, örtiga drag sätter pricken över i. Smaken bjuder visslande höga, snudd på italienska syror och en skön struktur med sandpappriga tanniner. Munkänslan handlar mer om spets än bredd, och kanske är det den smala midjan som mest skvallrar om att vi har ett andravin i glasen. För det är då rakt inget fel på vare sig längd eller mineralkaraktär i svansen. Måste dricka mer Togni i framtiden. $39 (92)

8 kommentarer:

Joakim sa...

Hej,
ser ut at vara/bli en intressant resa!
Bara så det vet - så där får du inte tycka om OO.an...
Provade den på Divine´s släpprovning 2003 och skrev på Parkers bullentinbord:
2000 Philip Togni Cabernet Sauvignon
" very tight, deep and concentrated nose with tons of sweet, black cherrys, licorice, dark chocolate and sugared coffee. This I like! The fruit is voluptuous, complex and vanilla-infused with a laser-focus. Great!
The taste is young, massive, concentrated and so,so good with notes of black cherrys and currants, dark chocolate, new leather and coffe beans. Powerful and elegant at the same time. The finish is long, warm and intense. A beautiful wine that desperately needs 5-10 years in the cellar.
96p"

och fick svaret från några - "96 points for a 2000 Cal Cab? :-( my thoughts also. "desperately needs 5-10 years in the cellar" with a 96 score is the worrisome note. I don't know that many tasters, no offense intended to the poster, that can say a wine that is 88-90 points today will be 96 points after aging. I say 88-90 points TODAY because that is what is implied by the wine desperately needing 5-10 years of cellaring. That's why RMP, ST, etc. have a loyal following-- they have demonstrated the ability to predict this evolution in the cellar."

Bara så du vet...:-)
Ha en fortsatt trevlig resa - själv Italien om 4 dagar!

/Joakim

Claes sa...

Besökte Tognis i februari, eller rättare sagt Birgitta Togni. Philip och Liza var i Europa just då. Birgitta gav oss en mycket personlig och trevlig genomgång av vingården, anläggningen och vinerna både ur flaska och fat.

Något att se fram emot. :-)

2009 an av Cabben har precis släppts på beställningssortimentet.

Frankofilen sa...

Joakim - var tvungen att kolla upp den där tråden. Mm, finns inget som går upp mot att få en bredsida från ett poängskadat bredkäftat amerikanskt vinarsel som talar om vad du måste tycka. ;-)

Claes -det är möjligt att vi också bara träffar Birgitta, det är åtminstone henne jag mailat med. Men det vore kul att hälsa på legenden himself...

CAFÉ ROTSUNDA sa...

Ja, denna eviga tvist om "amerikanskt tyckande vs europeiskt".
Jag kan för mitt liv inte begripa varför vinälskare med en så märkvärdigt stöddig attityd som de som läser och kommenterar svenska bloggar som den här och FV, helt plöstligt abdikerar till intet och hänvisar till Parker eller andra poängsättare.

Varför inte inte bara älska vin för att man älskar vin?
Måste man ha stödhjul hela tiden?

Togni är fantastiskt, och tycker man det inte dag 1 förstår jag det, men när samma vin provas blint 8-10 år senare åker man på en stor upplevelse.

Kanske vore det klädsamt att ha lite mer på fötterna innan man börjar ifrågasätta ett vin.

Vad tycker ni?

Michel
som har besökt Togni 5 gånger, men framför allt provat vinerna under 15 års tid.

Anonym sa...

Ska Divine behöva lägga på 180 pix på detta vin, mot för vad de tar i butik i Usa../J

Anonym sa...

Michel. Vi lever i en demokrati? Yttrandefriheten gäller väl även viner? Att argument må vara - i dina eller andras öron - dåliga eller tvivelaktiga, måste väl inte betyda att de är fel eller att det slå råda självcensur för att behaga? Fast jag antar att du som vanligt bara vill provocera? Att provocera är en bra metod. Ibland. Men inte som standardmetod. Det blir så tröttsamt. För uppriktigt sagt, dessa "stöddiga kommentarer" finns ju precis i alla språk det diskuteras vin?

Frankofilen sa...

Att vara ett vinarsle är en internationell företeelse, ja. Men det där som Joakim råkade ut för är nog kanske vanligare på amerikanska message boards (även om det är lugnare på eBob nuförtiden). Märk väl att ingen av de som klagade själva verkade ha smakat vinet. Det handlar bara om årgångsextrapolering, och semantiska argument att den där noteringen inte var värd mer 88-90 poäng. Kom inte här och tyck lille vän, alla nollnollor är dåliga för det har Parker och Tanzer sagt.

Men vi kan väl enas om att älska vin för att man älskar vin? Ödmjukhet, nyfikenhet och ett öppet sinne mår alla bra av. Till syvende och sist skall man ju dricka saker man själv gillar. Att betala för att dricka någon annans poäng är sällan en bra idé... och jag är beredd att försvara Tognis underbara 00:a alla dagar i veckan (trots RP89 ;-)

CAFÉ ROTSUNDA sa...

Anonym

Jag håller i grunden med dig, men det blir så märkligt när diskutionerna handlar om jämförelser av poäng, snarare än om vinet i sig.
Det råder ingen tvekan om att samma vin alltid får olika betyg beroende vem som recenserar, det ser man tydligt i exempelvis Wine Advocate när man nu de senaste åren har bytt skribenter inom vissa områden.

Detsamma gäller diskussionen om årgångar.
2000 är defintivit ingen dålig årgång i Kalifornien, om man har en europeisk smak. Då är den mycket "bättre" än toppratade år som 1997 och 2002.
Att så ofta i diskussionen luta sig mot var Parker tycker och jämföra med honom, tycker jag själv är tröttsamt, åtminstone när jämförelserna sker av personer som inte alls delar hans smak.

Det jag invänder mig mot, är det ibland känns som att alldeles för många personer stirra för mycket på poängen, snarare än det som verkligen är viktigt - vinet i sig.

Michel