fredag 27 juli 2012

Bergspredikan #1 - Philip Togni Vineyards

Efter otaliga slingrande branta stigningar, en anonym grind av hönsnät och ett nummerlås öppnar sig paradiset på Spring Mountain...

Bedövande vackert...

Lysande bergsvin in the making...


  Just idag buteljeras årgång 2010. Lisa Togni övervakar processen.


Många flaskor som skall hitta ut till slutkunderna. Biblioteksårgångarna ligger längst bak.


Provningsdags.

2008 Tanbark Hill är jättegod, kryddig och skogig med fin mörkfrukt. Den når däremot inte riktigt upp till den nollnia vi drack häromveckan. 2009 var faktiskt en så bra årgång att man övervägde om man överhuvudtaget skulle göra någon Tanbark Hill, men Philip Togni ville kunna fortsätta erbjuda denna cuvée till en bråkdel av priset av förstavinet. Redan slutsålt på vineriet. Divine var för sent ute enligt Birgitta Togni och kommer inte att få hem 2009 till Sverige, däremot sägs Ole Bergman i Danmark ha säkrat en rejäl mängd.

2009 Estate är ett vin som får en att snegla på armbandsuret för att se om det stannat. Bråddjup doft med underbar komplexitet, köttig bergsfrukt, blommor och tobak. Lysande balans, rent knastriga mineraler och en sanslös längd. Wow. Och tänk hur bra det kommer att bli om tio år. Det här vill man ha, finns dessutom i BS via Divine.

Den söta 2006 Ca' Togni är en helt unik varelse, gjord på bordsdruvan Black Hamburgh och plockad vid hela 35 Brix. Sprängfylld med björnbär med massor av rosor på toppen. Simmig och ruskigt lång, men i ärlighetens namn saknar jag lite balanserade syra.

Eftersom 2010 Estate tappas på flaska under vårt besök blir 2010 Tanbark Hill vårt enda fatprov. Ungt förstås, men ruskigt lovande med tobak, blommor och skinande ren mörkfrukt. Tanninerna masserar kinderna på ett skönt sätt medan eftersmaken klingar ut en bra stund. Trots ungdomen känns vinet vidöppet och charmigt, och är av allt att döma en värdig uppföljare till nollnian. Kommer sannolikt att stänga ned en kort stund när det väl hamnar i flaska inom kort enligt Birgitta Togni.

Dags för lunch...

PS. Den bästa texten om Togni hittar man fortfarande här.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vi får nog ta och tacka Ole Bergman för att han säljer detta enastående vin för 616 DKK (700 SEK) när det kostar 899 på SB. Köper man sex flaskor så är resan betald också.

Och tack till Franko för ett finfint reserportage också!

/A Nonym