söndag 22 september 2013

2011 Broc Cellars Carbonic Cargignan


Vad är det här för knasiga grejer då? Jo, kolsyrejäst carignan från 120-åriga ekologiskt odlade rankor. Från Kalifornien, närmare bestämt Alexander Valley i Sonoma. Låter som något man hade spikat i en blindprovning, eller hur?

Det är knasigt gott hur som helst, i en stil som gjord för tidig drickbarhet. Nosen bjuder på en stor skål med nymosade hallon, körsbär och blåbär, tillsammans med kryddor, lakrits, friska örter och en knivsudd knallpulver. En härlig och inbjudande doft. Jag hade inte bråkat om någon sagt att det var något naturligt från Languedoc eller möjligen Beaujolais.

Smaken präglas av renhet och en fantastik förmåga att framkalla lusten att ta en ny sipp så fort man ställt ned glaset. Här är det frukt och syror i centrum, utan vare sig märkbar ek eller nämnvärda tanniner. Däremot finns en liten skön bitterhet som stagar upp, och en gnutta mineralblänk i den skapligt långa eftersmaken. Absolut inget stort vin, men det är saftigt, friskt och jäkligt gott att bara dricka. Ren charm.

3 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Jag drack Broc Cellars, 2012 Sonoma Coast Chardonnay på Gaston nyligen. Michael Mara Vineyard. Hur bra som helst och ett sådant vin som lätt kan placeras i Europa om blindprovat.

/Niklas

CAFÉ ROTSUNDA sa...

Så sant Niklas, så sant. Och snart kommer "The true Broc story" i en publikation nära dig...

*ler*
Michel

Frankofilen sa...

Har bara smakat det här vinet från Broc, men det ger mersmak. Skulle gärna prova fler, de gör ju en massa grejer. Och visst är det europeiskt i stilen.

Michel - ser fram mot ett rejält knäck från Berkley ;-)