måndag 9 september 2013

2011 Pierre Gonon Saint-Joseph


Aj, så vacker Gonons 2011 Saint Joseph är! Så ren, så elegant, sådan respekt för druva och jordmån. Det här är traditionella grejer i en oemotståndlig, slank skrud. Nosen är rent ut sagt alldeles ljuvlig med enbär, vitpeppar, blommor och blandade skogsbär med lite röda sympatier. Det finns en klart skogig karaktär och en kryddighet som skvallrar om en hel del oavstjälkad frukt. Sagolikt rent och parfymerat, utan en massa kladd.

Vinet sköljer in i munnen i en sval, frisk våg. Ypperlig balans här mellan sköna syror och ren frukt. Goda, mogna druvtanniner ger tandköttet några tag med sandpappret, men något större bråk handlar det inte om. Vinet är faktiskt förvånansvärt tillgängligt redan nu, möjligen stänger det ner en smula i en nära framtid. Trots den svala munkänslan finns här fin koncentration, och eftersmaken är lång med gnistrande mineralkaraktär. Det här är bara så jäkla gott, blir så glad när man stöter på sådana här skönheter.

17 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Det låter fantastiskt. Var hittar man det ?

JD sa...

Det står 11 flaskor på Systembolaget på Regeringsgatan och väntar. nr 73040.

Frankofilen sa...

På Systembolaget (nr 73040) ;)

Traditionalisten Gonon har lite av ett kultfölje. Speciellt i USA är det många som har svårt att få tag på grejerna. I Sverige kvalade vinet in i ordinarie sortimentet från BS den 2/9 tillsammans med ett gäng andra viner. Inte helt enkelt att begripa hur den där gruppen valdes ut. Har verkligen 2006 Clos St Hune och 1992 Dominus sålt så bra i BS? Trodde det såldes typ en handfull vita viner över tusenlappen per år i Sverige...

Finare Vinare sa...

Vi provade 10an här:

https://www.cellartracker.com/classic/wine.asp?iWine=1296226

och tidigare i februari på RA.

Kan finnas att privatimportera fortfarande. Lidby valde att släppa 11an till SB eftersom den var mer tillgänglig.

Anonym sa...

Någon som vet värför Lidby hoppade över 07, 08, och 09, sålde 06 för langsamt ? /dansken

Anonym sa...

(A): Någon som provat Dominus-92? Värt priset? Letar konstant bra viner från årgången, och då funkar ju inte riktigt bdx.....

diac sa...

Tack för att du uppmärksammade denna, låter mycket intressant!

FV: Har 10 bättre potential menar ni?

Känns för övrigt som priset ligger riktigt bra på denna.

Finare Vinare sa...

Dansken - Lidby sålde 07 innan 06. Sen verkar de ha hoppat över 08 och möjligen även 09 (kanske gick den enbart till restaurang?)

Diac - utan att ha smakat just den här elvan så verkar tiorna generellt väldigt lagringsbara medan 2011 har ett rykte att ge tidig & god drickbarhet. Vilket nyss demonstrerades av nysläppta 2011 St-Jo Ro-Rée från Louis Cheze.

Bröderna Gonon och Hervé Souhaut med sin Sainte Epine - där har vi något av det bästa från appellationen, tillsammans med Bernard Faurie. Väldigt rimliga pengar sett till kvaliteten.

Erik sa...

hade flax och köpte en påse med 06:orna i våras. Prövade en och skulle köpa en låda till bara några veckor senare, men då fick jag hem 11:an. Låter lovande!

Ang. varför det fanns så mkt 06:or kvar så länge så verkar 06:an ha fått ok men inte fantastiskt välkomnande i svenska vinösa sammanhang och jag gissar att det därför fanns kvar. Den var i mitt tycke extremt välgjord och matvänlig.

Frankofilen sa...

(A) - inte smakat 1992 Dominus, men det är nog inte otäck. Sedan förstås upp till var och en hur priset känns...

diac & FV - inte smakat 10:an, men den är sannolikt mer fullmatad och med bättre potential. Å andra sidan får 11:an gärna vara precis som den är just nu...

Niklas Jörgensen sa...

Träffade Jean & Pierre Gonon i våras i Mauves. Två helsköna snubbar som verkligen bjöd på sig själva. Föll pladask för elvorna och särskilt deras vita St Joseph, Les Oliviers, var strålande.

Elvorna har ju inte strukturen som 2010 men det förtar inte deras svalfruktskänsla och det faktum de prickar en mitt i lustcentrat.

Kul du gillar!

MVH

Niklas

Anonym sa...

Inhandlade fyra flaskor i början på veckan och har för avsikt att prova en ikväll. Franko, du beskriver vinet som slankt och elegant men skulle du säga att det funkar till grillspett? Jag är nämligen bjuden på grillmiddag ikväll.

/Joachim

Frankofilen sa...

Niklas - måste varit ett härligt besök. Jag vet inte om jag bara har missat det, men skrev du något efteråt?

Joachim - jag uppfattar vinet som slankt och elegant men kanske framför allt rent. Bra syror men samtidigt massor av charmig frukt. Dra en kork till middagen ikväll vet jag. Och berätta gärna efteråt vad du tyckte.

Anonym sa...

Jag hade inte möjlighet att fokusera allt för djupt på noter i fredags kväll men mitt spontana intryck av 2011 Pierre Gonon Saint-Joseph är att doften var full av viol och eneträ. Ja, väldigt mycket och tydligt av båda två. Det går att lägga karbonpapper under doften så har man smaken. I övrigt ett slankt vin med finkorniga och torra tanniner. Du beskriver vinet rätt bra i din bloggpost.

Det finns mycket mer att säga om detta vin och nästa flaska ska avnjutas senare i höst men då till en matchande enbärskryddad höstgryta på älg vilket torde vara en bra kombo. I fredags var det grillspett och potatisklyftor som ackompanjerade men jag tror en gryta blir bättre till det här vinet. Jag är glad att jag har tre flaskor kvar dels för att vinet är en gnutta säreget och dels för att jag är väldigt underviktad i just Syrah-viner.

/Joachim

Frankofilen sa...

Den där grytan låter perfekt till, får bli en sådan med en flaska Gonon här också...

Anonym sa...

För den intresserade så är det numera 2010 som gäller hos SB.

/Arvid

Frankofilen sa...

Tack, jag såg det. Vi har följt en flaska över några dagar i veckan. Satan i gatan! Post på gång...