fredag 13 september 2013

2011 Ghostwriter Pinot Noir Santa Cruz County


Tre poster i rad om franska viner, man kan nästan tro att det är 2007 igen. Dags för 2011 Ghostwriter Pinot Noir Santa Cruz County att stilla suget efter en god sval kalifornier. I nosen får man en fin pinositet med hallon, körsbär och rabarber, rent av lite äpplighet även om det inte handlar om någon som helst oxidation. Vidare milda kryddor som kanel, och en skön känsla av undervegetation och skogsglänta. God sniff, ingen som helst tvekan om vilken druva vi har i glasen.

Smaken bjuder på svalhet, bra syror och den där härliga munkänslan många viner i den nya kaliforniska vågen stoltserar med. Även om kroppen är lätt och slank finns det en snudd på paradoxal generositet och en kraft i frukten som i ärlighetens namn nog hade varit omöjlig att uppnå i Gamla Världen med bibehållna parametrar i övrigt. Det här är absolut inget stort vin, men det finns en god och skaplig längd, saftiga apelsinsyror och en fantastisk drickbarhet. Visst är det ungt, men det är så tillgängligt och charmigt redan nu att det är svårt att begripa varför man skulle lagra.

Mannen bakom vinet är Kenny Likitprakong som har flera strängar på sin lyra. Uppvuxen i Healdsburg, trägen snowboardåkare, luffat runt i världen, funderade på en professionell skateboardkarriär innan det blev en examen i önologi från UC Davis. Numera gör han viner med minimal intervention under flera etiketter som Hobo, Banyan, Folk Machine och Ghostwriter. Druvorna till den här cuvéen är hämtade från södra delen av Santa Cruz Mountains. Privatimport från småskaliga importören Sundell Selections som redan sitter på en oerhört intressant portfölj.

4 kommentarer:

CAFÉ ROTSUNDA sa...

Kul att du hittade till den här lite udda (men egentligen inte lilla) producenten. Kenny är en superskön "dude" som göra goda snarare än storslagna viner. Jag föll pladask för framför allt hans billigare viner, bland annat en del "rhônetappningar" under etiketten Folk Machine när han och jag tog en långsittning i somras. Skön snubbe ...

Frankofilen sa...

Skulle gärna smaka Kennys andra viner. Utan att ha träffat honom verkar "dude" vara helt rätt epitet ;)

Plöjde förresten senaste LG i veckan inkl din Gononartikel. Sablar vilka sköna grejer...

CAFÉ ROTSUNDA sa...

Kul, norra Rhône är helt i min smak och med hjälp av 2010 och 2011 har vinerna blivit fantastiska. Gonon är en given favorit, liksom Clape. Men det finns många, många fler.

Anonym sa...

Hej!
Ursäkta att jag skriver här - hittar inga kontaktuppgifter.

Vi har startat en blogg där vi skriver och även rebloggar inlägg som handlar om vingårdsbesök i Frankrike - och ibland även om franska viner generellt.

Vi har länkat till er, och länkar gärna till relevanta inlägg.

http://upptackavingardar.com

Hoppas detta är OK för er - hör gärna av er om ni tror att vi missar något av intresse.

Hälsningar,
/Helena Trotzenfeldt