lördag 2 maj 2015

2008 Château de Fieuzal


Det är nästan att jag hade kunnat skriva en notering om det här vinet utan att ens smaka det. På något sätt vet man vad man får i Bordeaux nuförtiden. Det känns som att så gott som alla de hundratalet största slotten har gjort samma renoveringar och investeringar, tillämpar samma rigida selektion av frukt, använder samma felfria fat, och får till samma polerade intryck. Och då har jag inte ens nämnt användandet av en handfull konsulter. Vad jag förstår är Hubert de Bouard från Château Angélus inblandad i just det här vinet. (Angélus i sin tur använder Michel Rolland).

Men att man hjälper varandra i en region är kanske inte så konstigt. Och eftersom man vet vad man får är det inte svårt att styra vad som hamnar på tallriken. Vi är helt enkelt sugna på Bordeaux, och gissa om vinet klarar entrecôte-testet med bravur?

Som sagt, ni vet redan hur 2008 Château de Fieuzal smakar. Det här är en snygg och polerad claret, med förstås en rejäl dos snygga rostade fat, och en god och för mig rätt Graves-typisk blandning av jord och en frukt i skärningen mellan cassis och plommon. Fina blommiga övertoner, lite blodigt kött och en första touch av mognad skall också med på tåget innan vi kan sammanfatta smaken som god och tillgänglig med bra syror och snygga, polerade tanniner. Lite fatbeska får man så klart på köpet.

Det här går utmärkt att dricka nu med lite luft, men lär förstås också hålla om man önskar mer mognadstoner. Jag blir mer och mer förtjust i den här årgången över lag. Stilen är hyfsat modern, sade jag polerad? Kanske inte så spännande, what you see is what you get. Men riktigt gott när man är på det här humöret. Och det bör man vara ibland.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Drack en Ch Larrivet Haut-Brion 2008 som du rekommenderade för en evighet sedan. Mycket god ikväll också! :-)
Anders

Frankofilen sa...

Har en flaska kvar av den. Kan föreställa mig hur den smakar;)

Guran i vinkällaren sa...

När man smakat på massor av årgångar av typiska stilar (som du noterat) och ställer det mot "andra" typer av bordeaux, t.ex. Ch. Le Puy (05, eller 10) så blir man "uttröttad" av de "moderna" vinerna som smakar "för mycket". Kan bara dricka ett (eller ett par) glas av de förstnämnda (ofta massor av mörk frukt/fat/alkohol/sötma) men lätt en hel flaska ensam av "Le Puy" (likt en raffinerad bourgogne) vilket visar på ren drickbarhet (elegans/balans) hos de sistnämnda. Många av dagens bordeaux har blivit "för mkt. av allt" (enl. mig). Kalla dem "moderna" men de passar inte på egen hand utan mat... Min smak har nog förändrats (vilket du säkert märkt med din egen smak).

Frankofilen sa...

Hallå Guran! Skönt att se en post om bordeaux locka fram dig. Som sagt, det här är ju vägen nästan alla stora slott har valt. Det finns klara likheter med en del bling-egendomar i Napa, eller Toscana för den delen. Viner som gjorda för livsstilsmagasin...

Frankofilen sa...

Jag tycker det är gott, ibland. Men passionen jag kände för Bordeaux är tyvärr borta...

Guran i vinkällaren sa...

Jag har märkt det och gillar det skarpt för min egen passion för vin har också förändrats. Inte trodde att jag hellre skulle köpa 4 lådor Muscadet (Luneau-Papin) i stället för 4 lådor bordeaux eller bli upphetsad av Beaujolais eller Arbois!