fredag 1 maj 2015

2009 Domaine Rolet Arbois Expression du terroir


Ett av
de senaste årens roligaste tillskott i monopolets sortiment är Domaine Rolets fina, traditionella Expression du Terroir. Åtminstone för min smak. Vi har druckit ett gäng flaskor sedan nollåttan släpptes i december, bloggad här. Man hoppas att sådana här viner får vara kvar.

Lyckligtvis verkar jag inte vara ensam om att gilla de här grejerna som måste ha sålt åtminstone hyfsat. Det är nämligen redan dags för årgångsbyte; häromdagen var det plötsligt nollnior på hyllan. Måste förstås provas direkt.

Den här årgången har inte riktigt samma elegans som nollåttan, istället får man lite mer kraft och mer avrundade syror. Men det är randanmärkningar, här finns inga balansproblem. Däremot precis den underbara kick av äpplen/nötter/florjäst och salivframkallande torrhet man vill ha. Det lär bli fler flaskor. Har man väl fallit för sådant här kan man knappt tänka sig en bättre apéritif...

17 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Läge att bunkra några 08or alltså.

Chardonnay à la Reine bytte också till '09 nyligen... helt ok, även om '08 var bättre.

Frankofilen sa...

Alltså, det här är ju inte direkt "sämre". Liten annan karaktär pga årgången, precis som det skall vara. Man känner igen vinet. Jag köper båda.

Finare Vinare sa...

Det beror väl lite på hur stor vikt man lägger vid orden 'inte riktigt samma elegans' ? ;)

Frankofilen sa...

Sant. Samtidigt känns det här ett steg närmare en Vin Jaune på något sätt... Man bör nog prova årgångarna i parallella glas för att gå till botten med det här ;)

Finare Vinare sa...

Låter vettigt ;)

Har redan höga förväntningar på 10an...

Frankofilen sa...

Hoppas det finns kvar på hyllorna då. Hick, det är bara att köpa. ;)

Roligast igår var annars när K fick ett glas: "Alltså, sådant här är ju faktiskt rätt gott. Väldigt läskande på något vis. Kan man få lite till?" Hon gillade dessutom Tissot Sélection häromsistens...

Finare Vinare sa...

Se där! S är numera heltorsk på vin jaune, typé etc.

Det var andra tongångar i Arbois 2004...

Frankofilen sa...

Som vanligt med de här grejerna nästan ännu bättre dag två. Så jäkla gott, sjukt mycket vin för pengarna...

Finare Vinare sa...

Förresten, Rolet verkar ha sålt rätt hyfsat på SB redan för åtta år sen. Kolla här:

vinare.blogspot.se/2007/08/2002-rolet-arbois-tradition.html

Frankofilen sa...

Se där. Och visst var det Rolet som dök upp på den där pfalzprovningen med Edvard? Var väl också köpt i Sverige. Välförtjänt placering i ordinarie iallafall. Hoppas på mer i höst...

Frankofilen sa...

Förresten, den Henrik som kommenterade ett post kan väl inte vara...?

Finare Vinare sa...

Klart det är Henrik som är Henrik :)

...och visst var det även Henrik som hade med sig Arbois Tradition -06 till von Buhl GG-provningen förra året?

Frankofilen sa...

Nja, det var väl nån annan? Caroline? Henrik skyr väl ox? Även om han också snart blir omvänd...

Finare Vinare sa...

Caroline hade med sig en GV-79a från Winzer Krems. Så det måste nog ha varit Henrik som tog med sig Rolet... och att döma av posten från 2007 så skyr han inte ox ;)

Henrik sa...

Jag ekänner mig skyldig till allt jag anklagas för ovan - utom att sky ox ;-) Rolet 06 var min när Edvard bjöd på von Buhl.
Förutom allt detta gav jag en Rolet, 2000 eller 2002, till Ulrik nån gång på en Byo hemma hos honom. Tar man med sig stål Sheffield kan det lika gärna vara lite oxiderat, va?
Det intressanta är att SB på den gamla onda tiden menade att Rolet inte skulle lagras ;-) Inte för att det händer så jäkla mycket med lagring, vinet känns halvt odödligt, men ...
Jag är nog inte lika torsk som ni på de här grejerna, men det är ju jäkligt gott i bland och framför allt till rätt tillbehör.

Frankofilen sa...

Det var som katten, trodde du inte gillade sånt här. Minns din kommentar från 11 Mailloche: "Provade hos Munkis, var inte 100 i förväg, då jag inte är så inne på sherry och ox"... Och så sprider du gamla juragrejer omkring dig ;)

Henrik sa...

Nej, men som sagt, är generellt inte "inne" på det, men som omväxling uppskattar jag det. Osäker på om jag haft samma utbyte som FV när de körde race nere hos Lessrof med all Vin Jaune.
Sedan blir man ju tillvand via en del av grejerna från Jura, även i det som är gjort ouillè det en air av samma aromatik som i de oxiderade grejerna.