fredag 29 maj 2015

2010 Domaine Ganevat Terasses de Chalandigna


Den är fascinerande, den här passionen. Ju mer man lär sig, desto mer inser man hur lite man kan. Och ju mer man snöar in på en region, desto mer inser man vilken variation som finns. Ta till exempel Jura, med sina traditionella viner uppfostrade under ett täcke av florjäst. Det är lätt att dra dem alla över en kam. Jaja, har man druckit ett vet man väl hur de är? Typ som sherry, kul att dricka nån gång ibland innan man laddar om för RIKTIGT vin?

Inget kunde vara mer felaktigt. Så många uttryck det finns! Som Ganevat, vars tolkning handlar mest om slank elegans, inte alls den kraft och nästan torviga kryddighet man kan finna hos vissa hantverkare i andra änden av skalan. Däremot massor av nötter - fransmännens noix vertes är på pricken - lite örter och en citrustonad frukt över en snudd på salt känsla av florjäst. Knastertorrt i munnen såklart, men ändå en viss fetma i frukten; har man druckit Fanfans upptoppade tolkning av savagnin finns här ingen tvekan om druvsort, och så något avrundade men ändå distinkta syror. Låååång eftersmak med precis den lekfulla, ansträngningslösa känsla som anstår en mästare. Vackert. Och jäkligt gott, tror till och med grannen fick i sig sitt smakprov.

Så vitt jag begriper är det här en helt ny cuvée. Det är inte helt enkelt att hänga med när karln gör upp mot femtio olika viner. 100% Savagnin, 40 månader sous voile. Bra förstaårgång får man säga..

4 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Aldrig ens hört talas om, men låter toppen.

40 månader... bör väl helt enkelt vara något av hans vin jaune-fat där flortäcket börjat ge upp?

Sju hektar och 50-talet viner. Helt crazy!

Frankofilen sa...

Det kanske är en engångscuvée. Å andra sidan håller han ju på med Cuvée de garde och Cuvée prestige utöver Vin Jaune och Chateau Chalon, så han kanske har tänkt att göra det här läget separat i framtiden. Puh.

Anonym sa...

Nya namnet på cuvée prestige. /cavistemartin

Frankofilen sa...

Aha. Men han gjorde ju en Cuvée Prestige 2010 också? Snurrigt.