söndag 17 maj 2015

2011 Buronfosse L'Hôpital


Det snackas om juraväder på Instagram. Och visst, tittar man ut genom regndropparna på fönstren kan man nästan tro att man är i Arbois. Det var dagsregn vid båda tillfällen vi besökte byn förra sommaren. I bakluckan fick en blandad låda från Buronfosse följa med hem. De äkta makarna Peggy och Jean-Pascal gör vin i Rotalier nere i södra delen av regionen. Närmaste grannar är Ganevat och Labet, det saknas inte gott vin den hålan inte.

Vi har druckit flera flaskor av Buronfosses 2011 Les Varrons, en riktigt fin elva med fräscha syror och massor av sten. Dags att prova 2011 L'Hôpital, som är ännu bättre, fast ett annat djur. Nu handlar det om upptoppad savagnin istället för chardonnay. Direkt ur flaskan får man en stor och fin doft, med citrusfrukter, basilika, krossad kalksten, äpplen och en liten klick vaniljsås. Smaskens.

Smaken är lång, med exakta, friska syror och en rejäl fruktkärna. Det finns en hel del kraft, men balansen är strålande. Det är inte utan att man känner släktskapet med grannen Ganevats 2011 Les Chalasses Marnes Bleues som vi drack härom veckan. Riktigt gott.

PS. Gör ett virtuellt besök hos makarna Buronfosse vetja. Bertrand Celce postade för bara några dagar sedan.

Inga kommentarer: