fredag 15 maj 2015

2011 Schäfer-Fröhlich Felseneck Großes Gewächs


Här har vi en tysk elva som fungerar. Jag har tyvärr blivit ganska besviken på årgången när det gäller tysk riesling. I många händer är vinerna rätt klumpiga och tunga. Schäfer-Fröhlichs 2011 Felseneck klarar dock balansprovet. Direkt efter uppkorkandet finns lite sponti-stink som snabbt vädras bort till förmån för en stor och tämligen komplex upplevelse med mineraler, kryddgrönt, ingefära och en rejäl korg av tropiska och citrusfrukter. Syrorna är årgångstypiskt avrundade, men de finns där och trots en massa extrakt kör inte ekipaget i diket. Eftersmaken är rejält lång med en liten märkbar restsötma.

Det här kommer med rent galet höga poäng från flera håll (Wine Advocate ger 96 och John Gilman 98+). Skall man komma med några invändningar så känns vinet framför allt som gjort för att imponera. Här finns rejält med kraft, och en hel del allvar. Inga gröna pärontoner, men heller inte den där riktigt sprudlande drickglädjen. Det är mer än gott såklart, och balansen finns där, men ändå... Kanske mer imponerande än något annat. Får se hur återstående halvan av flaskan mår imorgon.

6 kommentarer:

.jpn sa...

Bra fångat! Har visserligen bara testat nollnian, men slogs också av hur "bra" vinet är, på ett sätt som nästan kommer i vägen för själva upplevelsen.

Piu Rosso sa...

Tak for rapport! Er helt enig mht 2011.

Jeg bliver aldrig træt af de her blogposts med nuancer og overvejelser! Synd at det meste (svenske) nu foregår i korthed på instagram..

/Niels

Frankofilen sa...

Niels - Håller med, Instagram är förföriskt, men väldigt flyktigt och snabbglömt. Finns fördelar, men gillar också att läsa poster även om de är korta...

Guran i vinkällaren sa...

Jag tror på 11:orna och en del kommer att leverera. Kanske fråga om tycke och smak? Själv gillar jag många stilar (kompletterar varandra). Felseneck - en stjärna på riesling-himlen.

Puteljen! sa...

För mig var det inte bara byggt för att imponera, det var imponerande! Riktigt, riktigt bra! Håller annars med vad gäller 2011 över lag. Årgången har inte riktigt hittat rätt hos mig.

Bloggdöden är sorgesam att betrakta, instagram ett ytligt substitut. Men när jag inte heller orkade hålla liv i min egen blogg kan jag inte klaga alltför mycket..

Anonym sa...

Vinet är briljant på egen hand, men framför allt lysande till torskrygg med hollandaise och oljefrästa rotfrukter.
/The Wall