fredag 21 september 2007

2002 Château Bouscassé Vieilles VignesKvällens tema blir barnarov - alldeles för unga flaskor. Men vi är nyfikna, och det känns som att Alain Brumont har gjort sina viner i lite tillgängligare stil senaste årgångarna. Färgen är mörkt blåröd med en dragning åt svart. Doften är ganska stor och faktiskt tillgänglig redan från början med lite syltiga men ändå svala inslag av blåbär, björnbär, svarta vinbär, vanilj, menthol samt lite gröna toner av oliver, rotfrukter och lite tallbarr. Hmm, jag har sett flera trovärdiga provare på eRP och franska forum som erkänt att de blint gissat på Syrah när de druckit Brumonts viner. Själv har jag alltid tyckt att de påminner mera om Bordeaux men den här gången inser även jag hur man lätt kan associera till Syrah. Eller så extrapolerar man bara hur årgången var i Bordeaux och skyller gröna toner på omogna druvor. I munnen är vinet slankt men med god fruktintensitet och ganska friska syror. Tanninerna är förvånansvärt mjuka och finkalibriga, men vinet är fortfarande ganska strävt om än inte i paritet med årgång 2004 av standard-Bouscassén. Eftersmaken är lång och sval utan alkoholhetta. Vinet känns förvånansvärt tillgängligt, men blev bättre och bättre under kvällen. Vinner såklart på ytterligare lagring, men inget slöseri att dricka redan nu. Gott.

PS. Resten av flaskan dracks kvällen efter och kändes om möjligt yngre. Drygt fem timmars luftning verkar motsvara mer än att direkt efter uppkorkandet bli fylld på liten flaska ända upp och förvaras i kyl över natt.

7 kommentarer:

Fredrik N sa...

Kul att Ni återkommit från inte bara Rom utan också den musikaliska utsvävningen, som enligt oss inte tillförde mycket.

Ser fram emot en vinmatchning under hösten som lyfter våra sinnen..

Frankofilen sa...

Vill ni verkligen lyfta era sinnen borde ni ge Walter J lite utrymme i livet ;-) Men visst blir det mest vin i framtiden här, som vanligt.

finare & vinare sa...

Intressant att läsa om 2002 VV. Just de tidigt öppnade flaskorna ger ju information som är klart intressant både för den egna lagringen - och därmed troligen också för läsare med egna flaskor på lut. Vi hade nog inte tänkt oss att smaka alls innan 2010, men de som skrivit på cellartracker har ju provat med att lufta 18-24 timmar. Mer tillgängligt än man tror, verkar det som...

mvh,
Finare & Vinare

finare & vinare sa...

De långluftade flaskorna var ju av standardcuvéen!
Wine Spectator tror att vinet är bäst 2006-2010, men där är man väl ute och cyklar rejält?

mvh,
Finare & Vinare

Frankofilen sa...

Doften var öppen redan vid uppkorkandet, och vi drack vinet efter cirka 5 timmars luftning och framåt. Helt klart den slankaste, svalaste och samtidigt mest gröna Bouscassén jag kan minnas -även om vinet såklart fortfarande har rätt bra tryck. Ur minnet väldigt olik 2003:an av standardcuvéen som dock också kändes klart tillgänglig redan förra sommaren. Men helt klart kommer ju det här vinet bli bättre med lagring.

Frankofilen sa...

2006-2010, oj! Ett sådan påstående måste ju nästan följas av en TN där man anser vinet vara ovanligt urvattnat och enkelt, helt enkelt en katastrof à la södra Rhône 2002, eller så har recenscenten aldrig druckit en Madiran eller Brumont tidigare och har inte en susning - och då är man väl knappast proffs? De här vinerna har ju rätt så bra track record för lagring. Säkert inte lika långlivad som de bästa årgångarna men att vinet redan har peakat och nått platån tror jag inte. Oväntat lättillgängligt visst, men det fanns ju nästan inga mognadsaromer ännu, vilket 1995:an hade gott om i vintras samtidigt som frukten fanns kvar. Så ett tag till törs man nog ligga på sina flaskor om man vill.

finare & vinare sa...

Nej det roliga är att vinet får 90p. Dessutom har WS generellt korta tidsangivelser för madiranviner, vilket verkar som rena snurren...

"Gutsy, pure-tasting red with an alluring aroma of fruit and spice and flavors of dark plum, blackberry and smoke. Plenty of meaty notes as well, which linger with mineral and tobacco leaf, backed up by a whack of tannins on the finish. Best from 2006 through 2010. 450 cases imported. – Kim Marcus"

Håller helt med om 2003, klart tillgängligt redan när det släpptes. 2000 har vi skrivit om och den var fortfarande sträv, motvalls och bråkig. Konstigt när 2000 Montus var så givande nyligen. 1999 och 1995 var däremot tillgängliga och hyfsat mogna redan förförra sommaren. Det skiftar...

mvh,
Finare & Vinare