torsdag 6 september 2007

2005 Gilles Robin Crozes-Hermitage Cuvée Albéric Bouvet


Sist vi drack det här vinet var jag försiktigt optimistisk men inte överväldigad. Det går fortfarande att beställa om man är intresserad. Köpa fler flaskor för lagring eller inte? Dags för en ny påtitt till kvällens köttfärslimpa med fetaost och basilika. Doften är som förra gången lite blyg initialt men det händer rejäla saker med luftning, både i doft och smak. Här står granskogen i brand med inslag av rök och barr, allt på en bakgrund av björnbär, lakrits, rotfrukter, oliver och vitpeppar, och i de sista glasen; lite vanilj. I munnen är vinet medelfylligt med viss koncentration och syrlig eftersmak som inte är helt utan längd, men vinet är faktiskt ganska glest och enkelt. Det kändes charmigare förra gången, men visst är det fortfarande ganska gott. Det är möjligt att mirakel kommer att inträffa med lagring , men vi börjar ha begränsat lagringsutrymme och det finns roligare nordrhônare att upplåta plats för, varför vi avstår. Skall man nu drunkna i vin har jag bättre förslag ;-)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vore mycket intressant att få en uppföljning av "drunkningsvinerna"..

Frankofilen sa...

Drunkningstillbudet återknöt till diskussionen som följde förra gången vi drack det här vinet, och det faktum att Kronstam har givit högsta betyg på sin kvalitetsskala (5 av 5 -utropstecken, stjärnor och korsade fingrar undantagna) med följetexten att det var så gott att han gärna skulle drunkna däri. Så bra tycker jag inte vinet är som du märker. Vill man ha bra syrah i ungefär samma prisklass drunknar jag nog hellre tex i Guigals Crozes 2003, Delas Marquis de Tourette eller varför inte Graillots nollfemmor som kommer i november?

Henrik sa...

Jag erkänner, jag lider av svårartad googleitis.
"drunkna däri" + kronstam ger 6 träffar. Det är dock barta skillnad mellan två av artiklarna, DN arkiverar märkligt, helt enkelt.
Här är vinerna Kronstam finner så goda att han kan tänka sig att drunkna däri:
"När man presterar sitt yppersta här kan resultatet njutas som 2000 Montesodi (nr 322264, 340 kr), så gott att jag kan drunkna däri." Publicerad 7/12 2004
"Å andra sidan är både 2001 Savigny Champ-Chevrey Premier Cru (nr 88700, 299 kr), 2001 Aloxe-Corton (nr 88797, 332 kr), 2002 Vosne-Romanée Clos de la Fontaine Monopole (nr 70824, 359 kr) och 2001 Beaune Clos-du-Roi (nr 88798, 387 kr) så goda att jag kan tänka mig att drunkna däri." Publicerad 5/8 2005
I den här artikeln nämnde Kronstam också "det vita 1998 Château Laville Haut Brion (nr 89001, 1.990 kr) och det röda 2001 Château Mouton-Rothschild (nr 88992, 1.500 kr). Nog är de bortom både sans och förnuft, i alla avseenden. Men vilka komplexa smaksensationer!"
Bourgogne är alltså gott nog att drunkna i, Bourdeaux så gott att han föredrar att leva vidare, eller?
Cuvée Alberic 2005 och "drunkna däri" ger märkligt nog ingen träff.

Frankofilen sa...

Hmm, det verkar som att den är borttagen från DN's hemsida. När vi drack den här flaskan förra gången den 4:e juni fanns omdömet att läsa i en ganska färsk artikel på nätet. Läs kommentarsträngen från den gången -det var fler som hade noterat detta.

Henrik sa...

Frankofilen, jag tvivlar inte alls på att Kronstam skrev så om Cuvée A B. Jag reagerade bara direkt när jag läste att du skrev det och visste att det där har Kronstam skrivit förr - också.
Också intressant att se att det alltså inte var så länge sedan som Kronstam vågade sig på att skriva om jämförelsevis dyra viner, angående Sura Gubben-tråden...

Rasken sa...

Gammal tråd ser jag, men jag hittade den när jag sökte på "Alberic Bouvet". För att anknyta till er tidigare diskussion, jag fick även en träff på DN där Kronstam skriver "Andra viner som jag lägger en order på är de röda 2005 Crozes Hermitage Cuvée Alberic Bouvet (nr 71554, 179 kr), 2005 Saint-Joseph Cuvée André Péalat (nr 82952, 245 kr) och 2003 Barbaresco Prunotto (nr 85799, 249 kr). Här är tre viner som är så goda att jag kan tänka mig att drunkna däri.

De två första kommer från en ny stjärna i norra Rhônedalen, Gilles Robin, som gått från klarhet till klarhet. Ännu har världen (läs: amerikanska vinprofeter) inte till fullo upptäckt hans storhet och priserna ligger därför inte på samma nivå som kvaliteten."

Själv har jag alldeles precis knäckt en 06:a Alberic Bouvet. Mycket god, en trevlig rökton med lite charkuterier, några korvar och så lite björnbär. Nu har jag bara precis öppnat och smakat lite, får väl se vad som händer i karaffen framåt kvällen.

Drack för bara ett par dagar sedan en 06:a Papillon, även den från Gilles Robin, och tycker nog så här spontant att den billigare Papillon var den bättre av de två, men den saken kanske ändras allteftersom Alberic utvecklas med lite luft.