tisdag 4 september 2007

2004 Pio Cesare Langhe Nebbiolo


Vardagen har träffat oss med full kraft: jobb, regn, rusk, och terminens första dagisvirus som haft 100% penetrans där hela familjen drabbats av hosta, halsont, snuva, muskelvärk och nattliga uppvaknanden med krav på välling i varierande grad sedan helgen. Ingen av oss orkar lägga någon energi på matlagningen idag. Lösningen blir Giovanni Ranas helt godkända färdiglagade ravioli fyllda med funghi porcini. Vad passar väl bättre till detta än bolagets mesta overachiever, "den svenska vinbloggvärldens mest omskrivna vin just nu", The Italian Stallion - Pio Cesares Langhe Nebbiolo i senaste årgång?

Doften är som vanligt ljuvlig och bekant: körsbär, plommon, vanilj och gräddkola, violer och rosor, mandelmassa, solvarm grusväg och en liten kryddighet uppbackad av cashewnötter. Liksom förra gången hittar jag också en del svarta vinbär. Smaken är medelfyllig och härligt läskande. Trots en dryg timmes luftning är det dock betydligt stramare än 03:an någonsin var, med mer tanniner och strävhet. Jag tycker också den här årgången har lite glesare frukt och vattnigare slut, och inte riktigt är det totala charmtroll som föregående årgång var när den laserades. Helt klart längre lagrinspotential, men ur minnet tycker jag nog ändå 2003 version 1.0 var ett strå vassare. Inte för att det spelar någon roll - den här årgången levererar mer än tillräckligt och man blir alldeles lycklig av hur bra vinet är. Ett vin att alltid ha hemma! Det blir spännande att jämföra mot Fontanafreddas 2005 Langhe Nebbiolo i samma prisklass som släpps i ordinarie sortimentet i oktober.
Läs också gärna Finare Vinares och Druckets inlägg kring den här årgången.

2 kommentarer:

finare & vinare sa...

Minns du den purunga 2003 Nebbiolo Langhe från Fontanafredda som släpptes för ett par år sedan. Riktigt tuffa garvsyror, ett bra men lagringskrävande vin. Nu har vi inte fått smaka på nebbiolo från 2005 än, men det tycks ju vara ett riktigt dåligt år...

Frankofilen sa...

Jag kommer ihåg den, men provade aldrig. Är 2005 ett dåligt år i Piemonte? Antonio Galloni tyckte ju att åtminstone Dolcetto var oerhört lyckad, har inte läst något om Nebbiolo ännu. Årgången får ju dock 92 poäng på Parkers vintage chart vilket är mycket bra.